Havas eső, hó és eső | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Havas eső, hó és eső

2011. február 9. Érdekességek , , ,


Viszonylag egyértelmű, már kisgyermekkorban megtanulja az ember, hogy a csapadék típusok közül melyik a hó és melyik az eső. Amikor az a fehér hullik, akkor más dolog történik, akkor már bizony nem halljuk, hogyan éri el a felületet a hópehely, míg az esőcseppek leérkezését lehet hallani a növényeken, az utakon.

A havas eső a kettő együttes megjelenésekor valamilyen arányban inkább eső vagy inkább hó esik. Az esetek nagy többségében az iránya ennek is az, hogy a hóból a magasban melegedve fokozatosan havas esőbe, majd esőbe megy át a csapadék. Kifejezetten gyakran fordul elő, hogy a végén már csak eső hullik.

A magasabb, néhány száz méteres légrétegben lévő hőmérséklet dönti ezt el, ennek a hőmérsékletét kell jó előre jeleznie a meteorológusnak, ha az ónos esőt szeretné prognosztizálni. Természetesen föld felszín fölötti légrétegről van szó. A magas hegyekben például megesik, hogy ugyanazon a napon, ugyanabban az órában havazik, míg a völgyben, vagy a lejtő másik oldalán már az eső esik. Ez is differenciálja a dolgot.

Sokan elvárják, hogy az előrejelzés pontosan mondja meg, eső lesz, vagy hó, ne úgy fogalmazzon, hogy, hogy havas eső, vagy hogy néhol havas eső. Pedig egy általános prognózisban nem az a kérdés, hogy Szeged déli részén a város peremén mi történik aznap. Valóban helyenként és időnként fordulnak elő ezek a jelenségek.

Előfordulhat, hogy az eső megy át havazásba. Amikor elindul egy csapadékos időszak, az esőből hó úgy alakulhat ki, hogy a viszonylag relatív enyhe hőmérsékletű levegőben elindul az eső, és az alsó légrétegben hozzákeveredik hidegebb levegő, ami mondjuk hidegebb széllel érkezik. Egyszer csak elkezd vegyesebb halmazállapotú havas eső esni, és amilyen arányban mínusz hőmérsékletű a lehulló csapadék, olyan arányban hűti az alsó légréteget. Kölcsönös hőátadási folyamat kezdődik. Így előfordul, hogy a hegyoldalban eső esik, a völgyben pedig már hó, mert annyira lehűtötte a hó az alsó légréteget.

Hazánkban sík vidéken körülbelül plusz négy foknál már nagyon-nagyon ritka, hogy hó essen. Plusz 2-3 foknál simán előfordul, hogy hó esik: egy ideig. Azután a hó lehűti a hőmérsékletet. Így maga a hó is gerjesztheti a hideget.