Fehér lesz-e idén a karácsony? | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Fehér lesz-e idén a karácsony?

2017. december 16. Érdekességek , ,


Naponta frissülő elemzésünk a szentestére és az ünnepnapokra várható hótakaró esélyeiről.
white-christmas-2008-christmas-2908083-800-600

Minden év végén az egyik legtöbbet elhangzó kérdés a meteorológusok felé, hogy “Fehér lesz-e a karácsony?”.

Nincs ez másként idén sem, rengetegen kérdeznek minket erről. Ebben a cikkben az elmúlt évek alakulását elemezzük, illetve az idei esélyeket latolgatjuk a fő prognózisnál kissé részletesebben.

Legutóbb 1998-ban és 2001-ben volt az egész országra kiterjedő, vastag hótakaró és fagyos téli idő a karácsonyi ünnepeken, de egy-egy tájegységen belül azóta több alkalommal is fehér volt a karácsony. Kigyűjtöttük pár nagyváros mérési adatait az elmúlt 26 évben. Ez alapján elmondható, hogy az elmúlt években sem volt jellemző a fehér karácsony, sőt az ország túlnyomó részén gyakrabban fordult elő fekete vagy szürke ünnep. Az pedig, hogy mind a három nap fehér legyen még kevésbé volt jellemző.

h_xmass_600

Az OMSZ napi jelentéseiből kigyűjtött adatok

Kékestetőn fordult elő a legtöbbször havas Karácsony az elmúlt 26 évben. Ott az esetek 68%-ban legalább 1cm-es hótakarót regisztráltak december 24-26. között. A fővárosban alig 28%-a volt az elmúlt karácsonyoknak fehér.

A 2017-ben várható helyzet:

Péntek este, éjjel, az északkeleti, keleti határvidéken ismét van esélye némi hószállingózásnak, de csak jelentéktelen mennyiség hullik elszórtan. Az enyhülés miatt ez, síkvidéken nagy valószínűséggel nem lesz hosszú életű.

Szombat éjjel, vasárnapra virradóan ismét a Tiszántúlon, északkeleten valószínűbb, de csak jelentéktelen, szitáló és vegyes halmazállapotú csapadék, egyre inkább eső.

Bizonytalanul behatárolható Pilis- és Visegrádi-hegység magasabb hegycsúcsainak helyzete. Mivel a térségben az említett hegységekben kisebb hótakaró jelenleg is van, és az enyhülés csak 24-e tájékán érezteti hatását erősebben, ott van némi esély hólepel megmaradásának. Illetve a hóágyúzott sípályákon várhatóan marad hóalap.

2017. december 24-én 1 cm-nél nagyobb hótakaró (kiadva:2017.12.22.)

2017. december 24-én 1 cm-nél nagyobb hótakaró (kiadva:2017.12.22.)

Karácsony első napján, déli áramlással további enyhülés ígérkezik délnyugat felől. Az északkeleti, északi térségben is már több fokkal fagypont fölé várható a maximum hőmérséklet , igaz a kezdetben kialakuló ködfelhőzet ezt az enyhülést korlátozhatja. Az ott lévő esetleges hólepel olvadása várható. A hegyekben is kopik a hótakaró.

Karácsony másnapján, még tovább fokozódik az enyhülés, de az északi hegyek előreláthatólag még mindig ellenállnak a melegedésnek, a meglévő hótakaró ezt még átvészeli nagy valószínűséggel.