Medikán a Földközi-tengeren | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Medikán a Földközi-tengeren

2017. november 17. Érdekességek


Egy viszonylag ritkán előforduló időjárási jelenség, medikán alakult ki a Földközi-tenger középső medencéje, illetve a Jón-tenger felett, Olaszország és Görögország között, az olasz csizmától dél, délkeletre.

Medikánnak nevezik azon mediterrán ciklonokat, melyek trópusi ciklonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A mediterrán és a trópusi ciklonok kialakulásának körülményei között az a legnagyobb különbség, hogy a mediterrán ciklonok jóval hamarabb szárazföld fölé kerülnek, így nincsen idejük a még viszonylag meleg vízfelszín fölött olyan koncentrált örvénylő formát kialakítani, mint a trópusi ciklonok, illetve az azokból kialakuló hurrikánok vagy tájfunok. A medikánok olyan mediterrán ciklonok, melyek az átlagosnál hosszabb úton maradnak a vízfelszín felett és így a trópusi ciklonokhoz hasonló erőteljes, kifejezett, meleg középponttal, szemmel és szemfallal rendelkező örvénnyé fejlődhetnek.
Az alábbi animáción a 2017.11.17., péntek délelőtt mért szélerősséget láthatják az EartWindMap megjelenítésében:

Medikán 2017.11.17.

Medikán 2017.11.17., EartWindMap

 

Sat24.com műholdfelvétele

Sat24.com műholdfelvétele

A térségben viharos erejű, kárt okozó szélerősség és kiugróan magas csapadékmennyiség jellemzi az időjárást. A görög partvidéken napok óta felhőszakadásszerű esőzések és viharos, kárt okozó szél okoz jelentős problémákat. Olaszország Kalábria régiójába, a pénteki napon 100-150 mm-nyi csapadékot számoltak az előrejelző modellek.