Milyen idő lesz 2012-ben? | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Milyen idő lesz 2012-ben?

2011. december 20. Érdekességek ,


Szeretnék megismerni a jövőt? Szeretnék tudni, milyen idő lesz 2012-ben?

Persze, ki ne örülne egy ilyen prognózisnak. Csak van amit lehet és van amit biztosan nem. Tartsunk egy kis számvetést!
Közeleg az év vége, érdekes visszanézni. 2010 végén a lapokban, internetes portálokon gyakran feltűnt a Dávid (Mihály) naptár 2011., ami az év várható időjárását igyekszik megmutatni. A legtöbben utólag sosem ellenőrzik, de majdnem mindenki úgy emlékezik, hogy „tökéletesen bevált”.
Hogy milyen lett végül a mért valóság? Milyen is volt ténylegesen a most mögöttünk maradó 2011?
Tény, a valóságban az a fránya időjárás szemtelenül fittyet hányt az egész éves Dávid (Mihály) naptárra. Már a legelején is éppen a az ellenkezőjét alakította. Akinek csak szemvillanásnyi ideje van, elég ha rápillant a 2011. januári, júliusi, decemberi „előrejelzésre” és hogyan következett be végül:

Dávid naptár 2011.

Január: az első napok után lehűlés veszi kezdetét, melynek 10. környékén lesz a mélypontja. Ekkor -10,- 15 fok várható éjszaka. „
A valóságban ellenkezőleg történt. Az első hideg napok után, január 5-én erős, tartós felmelegedés, márciusban szokásos enyheség kezdődött, eltartott egészen január 21-ig. Délutánonként +8, +10 fokkal. A csúcs meleg 10-én, 17-én alakult ki.
”Ezt követően felmelegedés érkezik és a hónap vége enyhe lesz.”
Ennek is a fordítottja alakult ki. Január végén, 22-től február 3-ig szélsőségesen fagyos idő lett. Január legvégén a legmagasabb hőmérséklet is csak -5 fok körül maradt.

Február: hasonlóan alakul, mint az előző hónap, a 10 -15-e közötti lehűléssel, a hónap végi fölmelegedéssel, ami elérheti a 12-13 fokot nappal.”
A bekövetkezett valóság újra csak fordított lett. A hónap végén erős lehűlés jött, február 22-től szélsőséges hideg lett. A hőmérséklet délután is csak a január elején szokásos +2 fok körül alakult, ami 10 fokos eltérés az „előrejelzettől”.

Március: a lehűlés 20-23. körül érkezik, -5 fok lesz éjszaka, majd a hónap vége ismét enyhének ígérkezik, -15 fok éjszaka,+5 nappal.”
Megint az ellenkezője történt. Március 20-tól 26-ig erős felmelegedés, szélsőséges meleg lett, május elejére jellemző +20 fokkal és még a hónap végén is +20 fok körüli délutáni hőfokokkal. Ez 15 fokos eltérés a jelzetthez képest.

Április: 10. környékén mintha visszatérne a tél, hiszen a hidegben nappal plusz tíz éjszaka mínusz öt fok lesz. Ettől kezdve folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, s a hó végén, 25-e körül huszonkét fok is lehet.”
Április 10-e körül +20 fok alakult ki, majd átmenetileg március közepének megfelelő hőmérséklet következett, majd 22-én 24 fokos kora nyárias meleg lett. Leginkább ez a hónap hasonlított az előrejelzetthez.

Május: váltakozó, tíznaponként meleg és hideg csúcsok várhatók, viszont a hőmérséklet sokkal melegebb nem lesz, mint április végén. Éjszaka plusz 5 nappal 25 fok várható.”
Május szokásosan a frontbőség ideje váltakozó fronthatásokkal. Mégis a hónap második felében, 17-től a hó végéig tartós erős melegedés következett, 19-étől 28, 29 fokos nyárias hőmérsékleti csúcsokkal.

Június második fele nyárias jellegű lesz és folyamatosan emelkedik a hőmérséklet. 28 fok lesz a csúcs. „
Június második felében egyszeri alkalommal emelkedett az átlagos fölé a csúcsérték, 21-én 32 fokkal. Ezután 10 fokkal visszaesett a hőmérséklet, majd a hó végéig az átlag alatt maradt, illetve átlagos volt.

Július 10. táján viszonylag hűvös, húsz fok körüli nappali hőmérséklet várható, s a hónap második fele melegebbnek ígérkezik, harminc fokos napok köszöntenek be huszadika után.”
Fordított helyzet történt. Július 7-től 19-ig az év két legmelegebb időszaka közül az első következett be, ez volt a tartósabb. Ezen belül július 10. körül 35 fok körüli hőség alakult ki (15 fokkal magasabb az előrejelzettől). 20. után azonban jelentősen és tartósan lehűlt az idő. 24. körül csupán 19 fok volt délután. A hó végéig pedig már nem érte el a hőfok az átlagos értékeket.

Augusztus viszonylag kiegyensúlyozott meleg lesz , bár ötödike táján hidegfront érkezik, s húsz fokig leesik két napra a hőmérséklet. A hónap végén szintén hűvösebb időnk lesz.”
Augusztus 5-én 30 fok körüli meleg, majd 8-án egy napra 22 fok körül alakult a hőmérséklet (ez minimális eltérés). 13-tól a hó végéig mindvégig az átlag fölötti meleg volt, folyamatosan fokozódott a hőség, 24-25-én az év második hőmérsékleti csúccsal, 35 fok körüli forrósággal. A hó végén maradt az átlag fölötti hőfok, 28 fok körüli értékekkel.

Szeptember a tendencia folytatódik, hiszen 10-e táján lesz a leghidegebb, a hónap második fele viszont melegebbnek látszik. Hónap végén jön a vénasszonyok nyara.”
Szeptember legelején újra 30 fok fölé melegedett a levegő. 8-án és 21-én egyformán csak 20 fok volt, az összes többi szeptemberi napon jóval átlag fölötti meleg alakult ki. Szeptember 11-12-én már ismét 32 fokos kánikula lett, amely még napokig maradt.

Október változatos, de változékony lesz a hőmérséklet: tíznapos lengéssel, és folyamatosan csökkenő hőmérséklettel. A talaj menti fagy 25-e körül várható.”
A 25 fokos kellemes hőfokok után október 7-re 13 fokra hűlt a levegő. Majd október végéig az átlag alatt maradt. 18, majd 11 fokos délutáni hőmérsékletek váltakoztak.

November sokévi átlagnál hűvösebb lesz, öt fokkal hidegebb lesz, mint az ilyenkor szokásos. A hónap végén már mínusz tíz fok lesz ismét.”
November 8-áig jóval az átlag fölé melegedett az idő, 18 fokot is mértek. Azután süllyedt a hőmérséklet, 20-án volt a hónap legalacsonyabb délutáni értéke, -1 fok körül, de már 28-án +8 fokkal kicsit átlag fölé melegedett, aztán 0 fokig hűlt.

December tíz fokkal is hidegebb lehet, mint a sok évi átlag. Kemény és tartós hideg lesz, várható a fehér karácsony, mert lesz hó bőségesen, s jövőre nem lesz esélye elolvadni.”
A valóságban december 5. körül erős, átlagot jóval meghaladó melegedés, délutánonként +12 fokkal, ezt követően októberinek megfelelő +8 fok körüli hőmérsékletek alakultak ki, majd , több, mint 2 hete tartó enyhe idő. Kemény és tartós hideg 18-áig nem alakult ki.

Nos? A legközelebbi éves „naptárt” is kíváncsian várja? Hátha mégis beválik? Véletlenül megtörténhet, csak ennek a valószínűsége sajnos közelít a 0-hoz.
Szinte ez az egyetlen egészen biztos állítás a meteorológia, mint valószínűségi szaktudomány témakörében. Persze sok internetes portál továbbra is, újra és újra leírja majd, hogy ismét tökéletesen bevált pl. a 2011-re szóló éves előrejelzés. Ennek biztos megvan a maga oka, nem firtatjuk. Sokan elhiszik majd. Sőt utólag maguk is állítják annak igazát. De ez pedig már a pszichológia tudományának tárgykörébe vezethet.
Minden jól felkészült meteorológus szakember egyöntetűen ismeri a nemzetközi szaktudományban, hogy 2 héten túl, továbbra is lehetetlen megbízható előrejelzést készíteni, amelyre fontos döntéseket lehetne alapozni. A hangsúly a megbízhatón van. Hiszen szerte a világon állandóan folynak kutatások, számítások annak érdekében, hogy évtizedek munkájával sikerüljön a megbízhatóság határát egy-egy nappal még tovább tágítani. Ahogy történt ez az elmúlt évtizedekben is, amikor még csak 1-2, maximum 3 napra készült elegendően megbízható előrejelzés.
De ha azt szeretné tudni, hogy mire számíthat a szabadtéri tűzijátékokon, vagy esküvőn, születésnapi összejövetelen egy bizonyos napon, az ország egy bizonyos városában, egy konkrét pontján, terén, utcában, akkor erre egyre pontosabb választ kaphat ahogy közeledik az esemény napja, órája. Egy héttel korábban megtudhatja, mi a legvalószínűbb. Azután napról napra egyre pontosabb képet kapunk az esemény időjárásáról. Majd amikor elkövetkezik a konkrét nap, úgy kaphat a konkrét helyszínre egészen pontos előrejelzést, illetve a szakembertől időben konkrét figyelmeztetést, amivel komoly időelőnyre szert téve, mindenki biztonságban érezheti magát.

Forrás: Dávid Naptár 2011