Ophelia Európa partjait támadja | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Ophelia Európa partjait támadja

2017. október 13. Érdekességek , , , , ,


A 2017-es hurrikán szezon kifejezetten gazdagnak és intenzívnek mondható eddig. A NOAA Hurrikán Centrumának vezető előrejelzője, Dr. Gerry Bell nyilatkozata alapján nem példa nélküli az idei szezon, de 2010 óta a legaktívabb évnek mondható az Atlanti-térségben.

ophelia_sat
A térségben pénteken 2. kategóriájú hurrikán erejével (150-176 km/órás szél) tomboló, Ophelia névre keresztelt trópusi vihar zsinórban a 10. az évben. A szakértő szerint egy év átlagosan 12 olyan erősségű vihart szokott produkálni, melynek már nevet is adnak. Ezek közül átlagosan 6 erősödik hurrikán erősségűvé, és 3 lesz erős hurrikán, azaz 4+ erősségű.

Ophelia nem csak a kerek sorszám miatt érdekes, hanem azért is, mert szokatlan módon nem a jellemző északnyugati irányba, azaz az USA partjai felé halad, hanem északkeletnek vette útját, és az előrejelzések szerint bizony el is éri Európa partjait.

A pénteki modellfutás alapján készült előrejelzést ábrázolja az alábbi kép:ophelia

Ez alapján a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken, szombat délután, vasárnap, majd Írországban és a Brit-szigetek térségében, a jövő hét elején (hétfőn, kedden) igencsak viharos időjárást okoz majd a poszttrópusi vihar. A jelenlegi 2. erősségű hurrikánnak megfelelő szélerősség várhatóan kissé gyengül, de az ír partokat elérve még akár 1. erősségű (117-150 km/órás szél) hurrikánnak megfelelő szélerősséggel is érkezhet Ophelia. Partot érését követően tovább gyengül.  A viharos szélhez jelentős mennyiségű eső is társulhat, így a térségben villám-árvizek kialakulása is igen valószínű. A pontos tájékozódás érdekében a helyi meteorológiai szolgálatok veszély-jelzéseit ajánlott követni!

Nem példa nélküli, hogy egy poszttrópusi vihar közel hurrikán erősséggel, de már trópusi vihar tulajdonságokkal érje el Európa partjait.

A csak Nagy Vihar-ként emlegetett ugyancsak poszttrópusi ciklon majdnem napra pontosan 30 évvel ezelőtt, 1987 október 15-16-án pusztított a térségben 180-200 km/órás széllökésekkel.

1961 szeptemberében, a Debbie névre keresztelt vihar az Atlanti térségben 3. erősségű hurikánná erősödött, majd az Azori-szigeteket elérve már jelentősen vesztett erejéből, így éppen hogy az 1. kategóriájú hurrikán erősségével tombolt a szigetvilágban. Végül az ír partokat 183 km/órás széllökésekkel érte el, jelentős károkat okozva a térségben.

800px-Debbie_1961_track

Debbie hurriikán útvonala, 1961 szeptember

Forrás: NOAA, Wikipedia