Ózon Világnapja | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Ózon Világnapja

2018. augusztus 28. Érdekességek ,


Minden évben szeptember 16-án van az Ózon Világnapja.

A világnap létrejöttének előzménye, hogy 1987. szeptember 16-án 46 ország írta alá a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet. Mára több mint 189 ország csatlakozott hozzá, köztük Magyarország 1989-ben. Ez volt az első olyan globális környezetvédelmi megállapodás, amely igazán sikeresnek mondható.

Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát. A Jegyzőkönyvet aláírók minden év szeptemberében tartják éves találkozójukat, amelyen igyekeznek minél több olyan intézkedést hozni, mely az ózonréteg eredeti állapotának gyors visszaállítását segíti elő.

A magaslégköri ózonréteg vékonyodása a múlt század 70-es éveiben kezdődött el. Tudósok kimutatták, hogy ezt egyes halogénezett szénhidrogének (halonok, CFC-k, HCFC-k, metil-bromid, szén-tetraklorid) levegőbe jutása okozza. A további romlás megakadályozása érdekében 1985-ben aláírták az ózonréteg védelméről szóló Bécsi Egyezményt, majd 1987. szeptember 16-án a Montreali Jegyzőkönyvet.

A fejlett országokban az ózonkárosító anyagok kibocsátásnak mintegy 98%-át már kiváltották. A világméretű intézkedéseknek köszönhetően becslések szerint mintegy 20 millió bőrrákos megbetegedést és 130 millió szürkehályog esetet sikerült megelőzni.

Magyarország soha nem gyártott ózonréteg károsító anyagokat (OKA). A korábbi évek során hazánk megszervezte a CFC, HCFC hűtőközegekkel, illetve habosító anyagokkal előállított hűtőberendezések visszagyűjtését, a szénhidrogének regenerálását és ártalmatlanítását, valamint a halonok begyűjtését és ártalmatlanítását.

A világnap alkalmából, az MTA Társadalomtudományi Kutató Központ Szociológiai Intézete egész napos konferenciát szervez 2018. szeptember 18-án, melynek előadásai ingyenesen látogathatóak, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. A képre kattintva találják a konferencia részletes programját, az előadások címét, időpontját.:

A konferencia FB esemény oldala: Éghajlatváltozás és egészség

Forrás: Wikipédia, Vidékfejlesztési Minisztérium, MTA