2011-es hurrikánok

2011. december 16. Hírek ,

A atlanti óceáni hurrikán szezon jellemzően június és november között zajlik évente. Ekkor alakulnak ki elsősorban trópusi viharos, hurrikánok a térségben, de elvétve előfordulnak szezonon kívül is.

A 2011-es évre kiadott előrejelezés  12-18 trópusi vihart és ebből 6-10 hurrikánt várt az évben, és ez az előrejelzés elég jól be is vált, ugyanis a szezon végül 19 viharral, ebből 6 hurrikán erősségű viharral zárult. A sorban csak a 9. vihar erősödött hurikánná, augusztus második felében, ami későinek mondható. Kezdetben főként a Mexikói-öböl térségében fordultak elő a viharok, de ez nem is meglepő, hiszen ott voltak magasabb hőmérsékletek, majd a nyár közepén, a hőmérséklet emelkedésével már északabbra is pusztítottak.

Megvoltak azért az idei különlegességek is. Idén Irene nevét emlegették sokáig. Ez a vihar a karib-tengeri térségből indulva a nyílt víz fölött halad észak felé, majd szokatlanul “magasan” északon érte el a szárazföldet, olyannyira, hogy ez az első hurrikán a feljegyzések óta, ami érintette New-Jersey-t is. Az általa okozott károk több milliárd dollárt tesznek ki, de ennek elsősorban az az oka, hogy sűrűn lakott és a viharra nem kellőképpen felkészült térséget ért a csapás.

Hurrikán hazánkban nem fordul elő, az ugyanis egy trópusi légörvény, amely több száz kilométer átmérőjű, szárazföldet érve, hatalmas esőzéseket, pusztításokat előidéző ciklon, mely az Egyenlítő közelében az 5. és 30. szélességi kör között, júliustól novemberig szokott előfordulni. Létrejöttéhez 27 °C feletti tengerhőmérséklet szükséges. A kezdetben trópusi viharként induló természeti jelenséget 120 km/órás szélerősség felett hívják hurrikánnak. Erősségét ezután egy 5-ös skálán szokták jelezni. 1. kategóriás hurrikánról beszélhetünk 120-150 km/óra közötti szélerősségnél, a 2. kategóriát 150-180, a 3. kategóriát 180-210, a 4. kategóriát 210-250, míg az 5. kategóriát 250 km/órás szélsebességnél éri el.

Az elnevezés (hurrikán) az Atlanti-óceán térségében kialakuló viharokat jelzi, míg Japán közelében tájfun, az Indiai-óceánon trópusi ciklon, Ausztráliánál willy-willy a neve.