Árhullámok várhatók több folyón

2015. május 23. Hírek , , ,

vizmerceÁrhullámok várhatók több magyarországi folyón a következő napokban lehulló csapadék hatására – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t.

Az előrejelzések szerint elsősorban a Dráva-Mura, az Inn, a Traun-Enns, a Bécsi-medence és a Mosoni-Duna külföldi vízgyűjtő területein a következő négy napban lehulló 50-80 milliméter csapadék miatt árhullámok levonulása várható a magyarországi folyókon – olvasható a közleményben.
Hozzátették, a vízszint az árvízi készültséget az előrejelzések szerint leginkább a Murán, a Rábán és a Lajtán érheti el, és nem kizárt, hogy akár a kisebb vízfolyásokon is jelentősen emelkedik a vízállás.
A Duna ausztriai szakaszán áradás kezdődött, ugyanakkor az Országos Vízjelző Szolgálat szerdán kiadott előrejelzése szerint a folyó vízállása a magyarországi szakaszon várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültség szintjét.
A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb mértékben emelkedett a vízszint, jelentősebb áradás a péntek-szombati csapadék hatására várható. Szombaton a vízállás Körmendnél meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.
A Lajta felső szakaszán is csak a pénteki esőzések hatására indulhat meg az áradás. A vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnapra elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.
A péntek-szombati csapadék hatására a Murán is árhullám várható, Letenyénél a tetőző vízállás meghaladhatja a másodfokú szintet – írta az OVF.
A vízügyi igazgatóságok felkészültek a védekezésre, figyelemmel kísérik az előrejelzéseket, és megteszik a szükséges intézkedéseket.

A friss vízállás előrejelzéseket itt tekinthetik meg: https://www.eumet.hu/vizallas/

 

Forrás: MTI