I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába szentgotthárdi szakaszán

2012. november 6. Hírek , ,

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába szentgotthárdi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő délután – közölte Szimandel Dezső műszaki igazgatóhelyettes az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a vasárnap éjfélkor kezdődött intenzív esőzés miatt hétfő reggelig 30 milliméternyi csapadék hullott le a Rába nyugati vízgyűjtőin, estig pedig további 60-70 milliméternyi esőt jeleztek a folyó ausztriai szakaszán.
A Rába a szentgotthárdi szakaszon intenzív áradásnak indult, ezért a zsilipeket lezárták, és a gátőrök állandó figyelőszolgálatot tartanak. Ha az előre jelzett csapadékmennyiség lehullik, Körmendnél is árvízvédelmi készültséget kell életbe léptetni, illetve völgyi elöntésekre is számítani lehet – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes.
Szimandel Dezső kitért arra: a Répce, a Pinka és a Gyöngyös szintén árad, ezeken a vízfolyásokon akár három méter feletti vízszintemelkedések is kialakulhatnak. Jelenleg Répcevisnél a Répce vízszintje egyméternyit, a Gyöngyös vízszintje pedig Kőszegnél kétméternyit emelkedett.
A vízügyi igazgatóság közlése szerint a Mura vízállása a magyar területen még nem emelkedett, Letenyénél stagnáló értéket mértek, az előrejelzések szerint komolyabb áradásra, az elsőfokú árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízszintre szerdán kell számítani.

Forrás: MTI

Előző