Árvizek

2013. március 12. Hírek , , ,

Az aktuális vízállások és vízállás előrejelzések az alábbi oldalon tekinthetők meg: vízállás grafikonok

2013. március 13., szerda (MTI) – Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza felső szakaszán, a Túron továbbra is másodfokú a riasztási szint – közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerdán az MTI-vel.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tisza kedden délben tetőzött Tiszabecsnél, az alsóbb szakaszokon viszont még árad, ezért a folyó Vásárosnaménytól Zsurkig tartó 66 kilométer hosszú védvonalain elsőfokú riasztási szintet léptettek életbe.
A Túr felső szakaszán elkezdődött az apadás, lejjebb azonban még árad a folyó, amelyen még érvényben van a korábban elrendelt másodfokú árvízvédelmi készültségi szint.
A Szamoson már elindult az apadás, a Kraszna alsó szakasza azonban még kismértékben árad. A Lónyay-árvízkapu zárva van, ezzel a főcsatornát tehermentesítik a Tisza árhullámaitól – tette hozzá a vízügyi szervezet vezetője.
Tiszabercelnél még érvényben van a másodfokú belvízvédelmi készültség.

***
2013.03.12.
A Rábán levonuló árhullám miatt a hétfő éjszakai órákban teljes szélességében lezárta a Vas megyei Molnaszecsőd és Döröske közötti mellékút 3,5 kilométeres szakaszát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte kedd reggel társaság szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, a közlekedőket arra kérik, hogy a lezárt szakaszon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani.

Kisebb árhullámok indultak el a felső-tiszai térség folyóin, a Túron másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget – közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a hétvégén hullott jelentős mennyiségű csapadéknak hétfőn is volt utánpótlása, emellett a folyók vízgyűjtőjén felhalmozódott hóvízkészlet tovább olvadt. Ennek hatására kisebb árhullámok indultak el a Tiszán, a Túron, a Szamoson és a Krasznán.
A Túr áradása miatt másodfokúra emelték a hétfőn elrendelt elsőfokú riasztási szintet, az előrejelzések szerint a folyón harmadfokú készültség közeli vízszintek várhatóak – ismertette az igazgató. A Tiszán öt-hat méteres áradások indultak el, a kárpátaljai Técsőnél hétfő este tetőzött a vízszint. A hidrológiai vizsgálatok szerint az áradás hazai területen tovább folytatódik, így Vásárosnaménytól Tiszabercelig elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra készülnek a szakemberek.
A Szamos teljes magyarországi szakaszán árad, a Kraszna felső, romániai szakaszán tetőzés közelében van a folyó – tette hozzá.
A belvízhelyzet kapcsán Bodnár Gáspár elmondta, Tiszabercel térségében továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség, a szivattyútelepeket folyamatosan üzemeltetik.
A következő napokban a térségben újabb jelentős mennyiségű csapadék várható, így újabb árhullám indulhat.