Az október 29-i vihar mérlege

2017. október 30. Hírek , , ,

Országszerte komoly károkat okozott a viharos szél, voltak személyi sérüléssel járó esetek is – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel az MTI-vel.

A szentendrei áruháznál a tűzoltók mentenek egy szerencsétlenül járt autót. MTI Fotó: Mohai Balázs

A tűzoltók mentenek egy szerencsétlenül járt autót egy szentendrei áruháznál. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hajdu Márton elmondta: többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot. Két esetben gépjárműre dőlt fa okozott sérülést az autóban ülőknek.
A katasztrófavédelemhez több mint 140 épületkárt jelentettek be, jellemzően a tetőszerkezetek rongálódtak meg. Ezen felül sok helyen áramkimaradást is okozott a vihar.
A viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun valamint Pest megyében, Budapesten volt – fejtette ki az OKF szóvivője.
Hajdu Márton elmondta: hétfő reggelig többségében már sikerült felszámolni a vihar okozta károkat, de a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.
Az OKF szóvivője külön megköszönte a lakosság segítségét is, ugyanis – mint elmondta – sokan voltak akik bejelentették a kárt, de miután sikerült maguknak megoldani a problémát, szóltak, hogy már nincs szükség a tűzoltók segítségére.

A meteorológiai szolgálat vasárnap délután, Facebook-oldalán azt írta: a Nárciszra keresztelt viharban a legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták. A vihar Top5 listája a következő 17:30-ig a mérőállomásaik adatai alapján (az adott állomáson csak a legerősebb széllökést figyelembe véve):
1., Siófok 131 km/h
2., Kab-hegy 126 km/h
3., Balatonöszöd 126 km/h
4., Budapest, János-hegy 122 km/h
5., Fonyód 121 km/h

Mérőállomásaik közül nagyjából húszon regisztráltak 100, és kb. ötvenen 90 km/h-t meghaladó széllökéseket.

Forrás: MTI, OMSZ