Napi csapadékrekord a Bükkben (jún. 10.)

2018. június 11. Hírek , ,

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben: Bánkúton a hétfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173.0 mm zúdult le. Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 mm-nél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 mm-nél is több eső esett a Bükk egyes részein – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat híradásában.

A cikkből megtudhatjuk, hogy ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján 1901 óta Magyarországon ez a 8. legnagyobb napi csapadékösszeg; az abszolút rekorder Gyömrő, ahol 1963. szeptember 8-án 202.7 mm hullott.

A vasárnapi viharrendszer idején leginkább a Bükk központi részén hullott extrém mennyiségű csapadék, de a Mátra környékén (pl. Terpesen) is kiakalult 50 mm-nél több esőt adó felhőszakadás. Ugyanakkor a Bükk hegységtől északra és délre már lényegesen kevesebb hullott: Putnokon 7, Egerben mindössze 4 mm-t mértek a szolgálat észlelői.


Ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű vizet képtelen befogadni a talaj, így a kisebb vízfolyásokon villámárvizek alakultak ki. A Bükkből lefolyó vízözön hajnalban Szilvásváradot is elárasztotta. Emellett a Garadna völgyében, Ómassán is komoly károkat okozott az ítéletidő.
További részletekért, illetve fényképekért olvassák el az Országos Meteorológiai Szolgálat cikkét: Mint a monszun – új napi csapadékrekord a Bükkben (VI. 10.)