Erdőtűz a Hortobágyi Nemzeti Parkban

2013. augusztus 13. Hírek , ,

Leégett egy kétszáz hektáros terület a Hortobágyi Nemzeti Park területén hétfőn, Nagyhegyes és Nádudvar között. Estére ugyan sikerült körülhatárolni a tüzet, de a terület még több helyen izzott, így a tűzoltók éjszaka is folytatták az oltást és az utómunkálatokat.

A tűzben száz hektáron tölgy- és kőriserdő égett le, ugyanekkora területen pedig legelő, ahol ötszáz körbála is megsemmisült. A tűz okának kiderítésére vizsgálat indult.

Lassan egy hónapja tart az egész országra kiterjesztett tűzgyújtási tilalom. A Vidékfejlesztési Minisztérium határozata alapján az erdők és fásítások területén kívül tilos a tűzgyújtás, a parlag- és gazégetés az ott található kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közutak és vasutak menti fásításokban.

Felhívják az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobják el, oltsák el minden esetben.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tilalmakról az alábbi oldalon tájékozódhatnak: Tűzgyújtási tilalom OKF