Fokozódó hóhelyzet az Alpok osztrák és svájci területein

2019. január 9. Hírek , ,

Az Alpok északi lejtőin lényegében az év eleje óta folyamatosan havazik., és a meteorológiai modellek számításai szerint további havazás várható a héten. A helyenként már 3 méteresre hízott hótakaró komoly gondot okoz a térségben.

A hóhelyzet kritikusnak mondható egyes részeken, mivel a hirtelen lehullott hó jelentős lavinaveszélyt jelent, sőt több lavináról is érkezett jelentés, melyek halálos áldozattal is jártak. Az Alpok bajorországi részén a hét eleje óta a második legmagasabb, 4-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

2019.01.09. reggel, meteorológiai állomásokon mért hóvastagság adatok. forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A térség számos útját lezárták hóátfúvás vagy kidőlt fák miatt, több településen pedig akadozik az áramellátás. A rendkívüli időjárás miatt tanítási szünetet is elrendeltek Bajorország déli részén több járásban.  

A friss előrejelzések alapján szombatig még 50-100 cm friss hó hullhat le az Alpok északi, osztrák és svájci lejtőire, majd vasárnaptól keddig egy kis szünet látszik a csapadékban. Keddtől már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de ismét nő a havazás lehetősége a térségben.

Amennyiben síút előtt állnak, mindenképp tájékozódjanak indulás előtt, mert több síterep le van zárva, illetve nem vagy csak nehezen megközelíthető. Ha mégis útnak indulnak, készítsék fel az autót a fokozott téli helyzetre, illetve készüljenek fel egy esetleges elakadásra is!