Havazás augusztusban, 80 év után

2011. augusztus 16. Hírek , ,

James McGregor fotója

Mindig meglepő, mikor augusztusban havazásról érkezik hír, pedig a déli féltekén ilyenkor van tél, azaz nem szokatlan a hóesés sem. Új-Zélandon azonban, egy a Déli-Sark felől érkező áramlásnak köszönhetően, olyan területeken is havazás okozott gondokat hétfőn, ahol már több, mint 40 éve nem láttak havat, de pl. Auckland-ben is havazott, ahol 80 éve nem regisztráltak ilyen téli csapadékot.

A cikk illusztrációjául szolgáló fotót James McGregor készítette a Wellington városhoz közeli Karoriban, augusztus 14-én, az esti órákban. A havazás az éjszaka folyamán folytatódott, így hétfő reggelre sokfelé 5-15 cm-es hóréteg alakult ki síkvidéken is.

A megszokottól eltérő időjárásnak köszönhetően a hét első munkanapján jelentős fennakadások voltak a közlekedésben, néhány repteret is lezártak átmenetileg és az áramellátásban is akadtak kimaradások.

Kedden még hullott kevés hó, de már megkezdődött az enyhülés és a hétvégére tovább melegszik az idő.

Az Föld északi féltekéjén is előfordult már hóesés augusztus folyamán, de igen ritka jelenségnek mondható. Egyik emlékezetes eset emlékére tartják pl. Rómában a Havas Boldog Asszony ünnepét augusztus 5-én. A hagyomány szerint a 352-366 között uralkodó Szent Liberius pápának álmában maga a Szűzanya adta tudtára, hol építsen számára méltó templomot Rómában. A pápa csodás álma 366. augusztus 5-re virradóra történt. Aznap reggel a Szentatya kinézve palotája ablakain, Róma hét halmának egyikén, az Esquilinuson fehéren tündöklő havat pillantott meg. A természeti csodát a Szűzanya jeleként értelmezte, ezért ezen a helyen építették fel a Santa Maria Maggiore bazilikát, amelyet azután augusztus 5-én szenteltek fel. Hazánkban is fordult elő már hóesés augusztus folyamán. 1948-ban, augusztus 13-án, Zircen észlelték az eddigi legkorábban kialakuló hószállingózást.

/Forrás: BBC/