Hétvégi menü: eső, havas eső, hó, kis napsütés:

2017. december 8. Hírek , , ,

Egy térségünkben örvénylő mediterrán ciklon okoz igencsak változékony és csapadékban gazdag időjárást az előttünk álló hétvégén, illetve a jövő hét első felében. Az előrejelzési térképeket követve látható, hogy térben és időben is jelentősen változik a csapadék halmazállapota. Nézzük mit tart a GFS előrejelző modell a legvalószínűbbnek:

Péntek délután sokfelé, szinte szerte az országban, de kiemelten a nyugati országrészben eső érkezése várható.

mo-01-22 mo-01-23

A késő esti óráktól, északnyugat felől érkezik a ciklon hidegfrontjának szele. A hideg levegő beáramlásának hatására északnyugaton, majd nyugaton és északon egyre többfelé válthatja havas eső, majd hóesés az esőt, de mindeközben a csapadék intenzitása is jelentősen csökken, sokfelé meg is szűnik.

mo-01-24 mo-01-25
mo-01-26 mo-01-27

Szombaton, napközben, a Dunától nyugatra csak gyenge, szórványosan, főként délen előforduló csapadék ígérkezik, többnyire hószállingózás, hózápor, délen gyengülő hóesés formájában, melyhez erős lökésekkel kísért északnyugati szél társul.
A Dunától keletre, azon belül is inkább a Tiszántúlon várható több csapadék. Kezdetben eső, a hideg levegő érkezésével egyre inkább havas eső, a hegyekben havazás, majd délután és este, síkvidéken is kell havazásra számítani. Szombat este és éjjel, a keleti országrészben pár centiméteres hótakaró is kialakulhat a péntek reggeli modelleredményeket elemezve:

mo-01-28-3 mo-01-29-2
mo-01-30-2 mo-01-31-2
mo-01-32 mo-01-33-1

Vasárnap hajnalra a keleti térséget is elhagyja várhatóan a csapadék. Napközben előreláthatólag ködfelhős, párás és naposabb területek, időszakok váltakoznak:

mo-01-34 mo-01-35

A cikkben található előrejelzési térképeket naponta 4 alkalommal frissítjük. Előrejelző kollégánk is ezt használja. A képek a GFS előrejelző modell eredményét mutatják, melyektől az EUMET előrejelzése esetenként eltérhet. A prognózist készítő meteorológus más modelleket és az aktuális méréseket is figyelembe veszi a szöveges előrejelzés készítésekor.