Hófúvás, elzárt települések

2013. január 18. Hírek , ,

A Dunántúlon 26 település vált megközelíthetetlenné, és csaknem 40 útszakasz járhatatlanná a napok óta tartóhavazások és főként a pénteken feltámadt szél miatt kialakuló hófúvások miatt.

Fotó: MTI Varga György

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. este 18:00 órai közlése szerint Vas megyében a hó elzárta Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.
Mint írták, a Dunántúl mellett a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint mintegy negyven centiméter hó esett. A Magyar Közút csaknem hatszáz gépét állították munkába, nagy részük a Dunántúlon dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.
Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket, a személyautókat pedig csak hólánccal felszerelve léptetik be. Emellett az M7-es letenyei határállomásánál Horvátországból, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál Szlovéniából szintén nem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherautókat.
A Magyar Közút felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál a járművek csak hólánccal közlekedhetnek, ezt a hatóságok ellenőrzik. A társaság azt kérte, hogy senki ne induljon útnak az érintett országrészekben.
A közleményben figyelmeztettek: az előrejelzések szerint a következő napokban erős lehűlés várható egész napos fagyokkal, ezért a hótól megtisztított utakon is csúszós szakaszok alakulhatnak ki.

Forrás: MTI