Péntek (aug. 7.) 0:00-tól harmadfokú „hőségriadó”

2015. augusztus 5. Hírek , , , ,

hőség

Az országos tisztifőorvos, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. augusztus 16. (vasárnap) 24.00 óráig meghosszabbítja.

Ezzel már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban – vasárnappal bezáróan – már 11 napos lesz.

***

Az országos tisztifőorvos a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást 2015. augusztus 07. (péntek) 0.00-tól harmadfokúra, „hőségriadó” szintre emeli, ezzel együtt 2015. augusztus 11. (kedd) 24.00 óráig meghosszabbítja.

***

Újabb hőséghullám várható, ezért szerdától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-t.

Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást.
Mivel komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet.
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében ismét felhívta a figyelmet a fokozott folyadékbevitelre, arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Akik a vízpartokon tartózkodnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – figyelmeztettek.
Kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
Kitértek arra is, hogy a szabadtéren dolgozók és a fesztiválozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, továbbá senki ne hagyjon gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
A tájékoztatás szerint a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája – amelyeket nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe vehet – elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.
Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek kedden elmondta, a korábbi évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni.
Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet – tette hozzá.
A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám és egy adott évben hányszor kellett riasztást elrendelni. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása, igaz, a 2014-es nyár kifejezetten hűvös volt – közölte Tengelits András.

Forrás: MTI