Hóviharok Észak-Kínában

2012. november 5. Hírek , ,

Kína északi területein, kb. két napon át (2012 nov. 3-4.) folyamatosan hullott a hó. Sajnos már halálos áldozatai is vannak a szélsőséges időjárásnak.

Áldozatául esett a heves havazásnak a kínai Nagy fal megmászásával próbálkozó két idős japán turista az észak-kínai Hopej tartományban, harmadik társukat még keresik – jelentette a kínai média hétfőn.
A 62 éves és a 68 éves nő halálhírét megerősítette a helyi kórház, eltűnt társuk egy 76 éves férfi. Valamennyien tagjai voltak egy hat emberből álló csoportnak, akik egy hegyoldalon, a kínai Nagy fal elhagyatott szakaszához másztak fel szombaton reggel. Keresésükre a Pekinggel szomszédos tartomány Huajlaj megyéjében, a derékig érő hóban, több mint 150-en indultak.
A hóviharok következtében Észak-Kínában több autópályát is lezártak, így Pekingben, Hopej és Sanhszi tartományokban, valamint Belső-Mongóliában. Az időjárás fennakadást okozott a Csinghaj-Tibet és a Csingtao-Jincsuan vonalon is.
A fővárosban, ahol a közlekedésrendészet 7 ezer rendőrt küldött az utakra, vasárnap közel 60 milliméter csapadék hullott, ami 1951 óta rekord a november és március közötti időszakban. Hajtien kerületben 40 órán át esett a hó, innen 96 milliméter csapadékot jelentettek.

A mikroblogok bejegyzéseinek tanúsága szerint Peking nyugati részén a hó helyenként térdmagasságú. A Peking-Tibet autópálya patalingi szakaszán a 40 centiméteres hó miatt az autók hosszú kocsisorokban 12 órás várakozásra kényszerültek.
A helyi, országos meteorológiai központ heves széllökésekre, lehűlésekre is figyelmeztet, a négyfokozatú skálán a második, a narancsjelzés van érvényben. A közbiztonsági minisztérium a hosszan tartó közlekedési dugók kialakulásának megakadályozására szólította fel a rendőrséget, míg a kereskedelmi tárca a helyi hatóságokat arra kérte, tartsák a szemüket az alapvető élelmiszerek árán, és biztosítsák a folyamatos ellátást.

Forrás: MTI