III. Napóleon és a francia meteorológiai szolgálat

2012. január 23. Hírek

Időjárási alapadatok

A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: melyek között olyan is akad, amely a XVIII. század végétől, 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.

A 6300 dossziét jelenleg a Párizs közelében, Fontainebleau-ban található archívumban őrzik. Két kilométer hosszúságban sorakoznak a polcokon, deaz épületet azbesztveszély miatt 2005-ben lezárták. A Météo France klimatológiai igazgatója, Philippe Dandin elmondása szerint, az archívum anyagának legnagyobb része az 1850-től 1960-ig terjedő időszakra vonatkozik. A legelső meteorológiai térképek azonban már III. Napóleon császár idejéből származnak – ő rendelte el ugyanis először egy országos meteorológiai szolgálat létrehozását. Ez irányú döntését több tengeri katasztrófa előzte meg. A krími háború idején, 1854-ben egy heves tengeri vihar következtében a francia-brit flotta hajói közül 38 elpusztult. A történelmi könyvek szerint a hadügyminiszter ekkor azt mondta a császárnak, hogy ha számítani lehetett volna a viharra, biztonságba tudták volna helyezni a hajókat. Két hónappal később egy újabb hajótörés, a korzikai Bonifacio közelében 700 ember életét követelte: ezt követően határozta el az uralkodó az első országos francia meteorológiai szolgálat haladéktalan megszervezését. Azóta gyűjtik hivatalosan is az időjárási adatokat, de az archívumban elhelyeztek korábbi feljegyzéseket is.

A legrégebbi rendszeres krónikát egy falusi orvos készítette, aki arra volt kíváncsi, hogy miként függnek össze pácienseinek betegségei a helyi időjárással. Tizennégy megsárgult füzet tartalmazza a dél-franciaországi Tarn megyében lévő Soreze falu doktorának, Jean-Adrien Clos-nak 1797 és 1841 között tett észrevételeit, amelyek megörökítették a szélirányt, a levegő minőségét, a viharok gyakoriságát.

A januárban bejelentett, de már 2010 nyarán indult munka során nemcsak az anyaországra, hanem a volt francia gyarmatokra vonatkozó feljegyzéseket is feldolgozzák. A szakértők lapról lapra digitalizálják az addig a bezárt raktárban porosodó dossziékat, melyeket a korábbi tárolóhelyről 1970-ben szállítottak át Fontainebleau-ba. A digitalizálási program illetékesei elmondták, hogy jelenleg az országos meteorológiai szolgálat létrejötte óta rögzített megfigyeléseknek még 20 százaléka sem hozzáférhető.

Az archívum digitalizálásával lehetővé válik az elmúlt másfél évszázad különböző természeti katasztrófáinak, az áradásoknak, a viharoknak és a hőhullámoknak a tanulmányozása is, különös tekintettel a klímaváltozással járó hasonló jelenségekre. A nagyközönség számára 2013-tól lesznek digitálisan is elérhetőek a francia meteorológiai archívum addig feldolgozott dossziéi.

Forrás: MTI