Jelentősen emelkedik a vízszint a Duna magyarországi szakaszán

2013. május 31. Hírek ,

A sok csapadék miatt a Duna magyarországi szakaszán jelentősen emelkedik a vízszint, az árhullám a jövő héten éri el Budapestet, amelynek következtében várhatóan víz alá kerülnek az alsó rakpartok – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Magyarországon is tapasztalt, hirtelen lehullott, gyakran viharokkal kísért nagy mennyiségű csapadékkal járó időjárás a Duna vízgyűjtő területén is jelentősen emelte a folyó vízszintjét. A németországi Inn térségében, valamint az ausztriai szakaszon is további jelentős csapadék várható.
A közlemény szerint a folyó első magyarországi vízszintmérő helyén, Nagybajcsnál a péntek reggeli vízállás 296 centiméter, a napokban a tetőzés 600 centiméter körül várható, ami a folyó e szakaszán a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelését teszi szükségessé.
Az árhullám a jövő héten éri el Budapestet, szerdán vagy csütörtökön várható a tetőzése, amelynek következtében számolni kell azzal, hogy az alsó rakpartok is víz alá kerülnek.
Az aktuális előrejelzéseket alábbi aloldalunkon tekinthetik meg: Vízállás előrejelzések
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság több, a magyar állam és az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló projekt keretében tovább fejleszti a szélsőséges időjárási viszonyok miatt is előforduló, hasonló árhullámok kezelésére szolgáló védművek rendszerét – emlékeztetnek a közleményben.
Hozzáteszik: jelenleg a Duna-projekt megvalósítása is folyik, amely 28,3 milliárdos beruházás keretében több védmű fejlesztését, építését teszi lehetővé.

Forrás: MTI