Légszennyezettség

2011. november 14. Hírek , , ,


A hétvégi javulást követően sajnos ezen a héten ismét több nagyvárosban indokolttá válik a szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése.
A pénteken hazánkba áramló hidegebb légtömeg ugyan valóban kissé “kitisztította” a Kárpát-medencében megülő erősen szennyezett, párás levegőt, de sajnos az előttünk álló napok ismét számottevő légmozgás vagy csapadék nélküli, párás, ködös időjárást ígérnek. Ez a légköri helyzet pedig elősegíti a szennyezőanyagok felhalmozódását. A hideg, párás, szennyezett levegő ugyanis nehezebb a magasabb légrétegben található légtömegnél, ami “leszorítja azt”, azaz nem tud felemelkedni és így a medencében reked. Ehhez adódik a folyamatos szennyezőanyag kibocsájtás, ami egyre nagyobb szmogot eredményez. Mivel a hőmérséklet alacsonyabban alakul az elmúlt hetek értékeinél, így várhatóan a fűtésből eredő korom és egyéb égési melléktermékek is nagyobb számban kerülnek majd a levegőbe.
Az MTI híradása szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt hétfőn veszélyesnek minősítette Debrecen és Kazincbarcika levegőjét, de több más településen is romlott a levegő minősége.
Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték Debrecent és Kazincbarcikát. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít.
A levegő kilenc településen “egészségtelen”, így a térképen narancssárga jelöléssel szerepel Sopron, Győr, Pécs, Budapest, Tököl, Putnok, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.
Zöld színnel jelölték, vagyis “kifogásolt” Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Esztergom, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger levegője. Az OKI térképe szerint Tatabánya és Hernádszurdok levegője “elfogadható”.
A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az “elfogadható” szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a “kifogásolt” szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az “egészségtelen” kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű “veszélyes” kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Forrás: OKI, MTI