Márciusi havazás mérlege

2013. március 18. Hírek , ,

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése:

Nehéz napokon van túl a katasztrófavédelem
2013. március 18. 12:15

Az elmúlt napokban a katasztrófavédelem a társszervekkel és az önkéntesekkel együtt megfeszített munkával mentette a rendkívüli időjárás miatt járhatatlanná vált utakon rekedt embereket, rengeteg közlekedési balesetnél is műszaki mentést kellett végezniük a tűzoltó egységeknek. Mindezek mellett munkát adott az is, hogy az északi megyékben több településen is megszűnt az áramszolgáltatás. A helyreállításon még jelenleg is dolgoznak.
Március 14-én a rendkívüli, télies időjárás miatt az országban több helyen járhatatlanná váltak az utak, nagyon sok közúti baleset történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében pedig összesen mintegy 180 ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül, miután az elektromos vezetékek a rájuk esett ónos eső miatt megsérültek. Ezen a napon 12 megyében közel 4800 ember avatkozott be 816 technikai eszközzel, csaknem 1800 embert kellett ideiglenesen elhelyezni.

Rövid időn belül több baleset történt az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán március 14-én délután. Szabadbattyánnál harminc személygépkocsi, nyolc kisteherautó és kilenc nyerges vontató ütközött össze. A műszaki mentést nehezítette, hogy a járművek teljesen összetorlódtak, a szalagkorlátokhoz szorult személygépkocsik ajtajához nem fértek hozzá a tűzoltók. Több mint tíz sérültet a székesfehérvári, a sárbogárdi, a balatonfűzfői, a veszprémi és a pétfürdői hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai szabadítottak ki a roncsok közül. Az egyik személygépkocsiban egy ember életét vesztette. A sérültek száma meghaladja a negyvenet. A katasztrófavédelem kérésére több melegedőbusz érkezett a helyszínre.

A hófúvás 57 települést, majdnem 30 ezer embert zárt el a külvilágtól. Száz közút volt járhatatlan. Volt olyan megye, ahol az ivóvízhálózat hibásodott meg, ez öt település csaknem 11 ezer lakóját érintette. Majdnem négy és fél ezer embert kellett befogadóhelyen elhelyezni.

Csütörtökön kora este elindult a szülés egy kismamánál Bodajkon, akit farfekvéses magzata érdekében mielőbb kórházba kellett szállítani. A kismama mentéséhez több irányból indultak mentőegységek, végül a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egysége a bodajki vasútállomásra szállította, ahonnan a MÁV egy mozdonya Székesfehérvárra vitte, ahol már várta a mentőszolgálat, és azonnal a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. A kismama pénteken reggel egy egészséges kisfiúnak adott életet.

A rendkívül kemény téli időjárás március 15-én már 18 megyében okozott komoly problémákat. Csaknem 2500 beavatkozó dolgozott 609 technikai eszközzel, több mint 12 ezer ember ideiglenes elhelyezéséről kellett gondoskodni. A hófúvás 75 települést zárt el, ez összesen közel 48 ezer embert érintett. Kilenc megye 205 településén több mint 180 ezer fogyasztónál az áramellátás, négy megye 22 településén pedig a vízszolgáltatás szünetelt, ez utóbbi majdnem 43 ezer embert sújtott.

Március 15-én az osztrák Vöröskereszttől segélyszállítmány, illetve négy hómaró és hat hótoló érkezett az M1 autópályán hóban elakadt járművek mentésére és az úton rekedtek ellátásának biztosítására, a speciális járművek március 16-ig dolgoztak.

A szerencsi pályaudvaron közel kétszáz utast helyeztek el ideiglenesen melegedő szerelvényen a katasztrófavédelem segítségével, mivel a menetrend szerinti járat a rendkívüli időjárás következtében nem tudott célállomására eljutni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Görögszállás-Varjúlapos tanyánál két intercity vonat vesztegelt a kialakult időjárás következtében. A szerelvényeken összesen csaknem ötszáz ember fő rekedt. A megyei katasztrófavédelem száz takarót szállított a helyszínre, és az embereket a rendőrséggel együttműködve folyamatosan mentették terepjáró mikrobuszok segítségével. A Somogy megyei KÖTÉL Egyesület három, a hó fogságából kiszabadított embernek segített eljutni a megyeszékhelyen lévő kórházba a tervezett vizsgálatokra. A tűzoltók az egyik hóban elakadt járműből egy cukorbeteget vittek a ladi melegedőhelyre, a számára életmentő inzulint a barcsi katasztrófavédelmi kirendeltség szerezte be és juttatta el. Egy inzulinra szoruló cukorbeteg gyereket a Veszprém megyei katasztrófavédelem egysége segített Hajmáskérről mihamarabb a veszprémi kórházba jutni. Egy szülő nőt pedig Bakonynánáról juttattak a tűzoltók a mentőkhöz, akiknek aztán még egyszer segítségre volt szükségük, mert autójuk ismét elakadt a hóban. Rajtuk kívül dialízisre induló betegeket is mentettek a tűzoltó egységek Devecser körzetében.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére március 14. és 17. között összesen 52 segélyhívás érkezett, negyvenkilencszer a hóhelyzettel összefüggő műszaki mentéshez kérték a tűzoltók segítségét. A megye tűzoltói csütörtök délutántól folyamatosan dolgoztak azon, hogy az úton rekedteket kiszabadítsák szorult helyzetükből, és legalább a kijelölt melegedő helyig eljuttassák őket. Személyi sérüléssel járó baleset szerencsére nem történt. Csütörtök éjszaka 941, pénteken 216 ember töltötte melegedőhelyen az éjszakát. A közút gépei folyamatosan dolgoztak az utak eltakarításán, szombat délelőttre már minden település legalább egy oldalról megközelíthető volt.

Március 16-án a hivatásos katasztrófavédelmi erők kilenc megyében 417 fővel és 92 technikai eszközzel avatkoztak be a rendkívüli időjárás miatt, több mint 3500 embert kellett ideiglenesen elhelyezni. A hófúvás 14 települést, összesen csaknem négy és fél ezer embert zárt el a külvilágtól. Öt megye 107 településén összesen majdnem 89 ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás.

Március 17-én a télies időjárás okozta komoly problémák három megyében voltak, elsősorban az áramszolgáltatásban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében este fél nyolcra, Hajdú-Bihar megyében délre sikerült helyreállítani a szolgáltatást, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig 46 település csaknem 17 és fél ezer lakója volt áram nélkül, 17 embert helyeztek el befogadóhelyen. A szolgáltató szakembereinek helyreállítási munkáját a katasztrófavédelem 83 fővel és 12 technikai eszközzel, a társszervezetek 477 fővel 242 technikai eszközzel segítették.

Az elmúlt napok egyik pozitívuma, hogy veszélyes árut szállító járművet nem ért baleset, nem kis részben annak köszönhetően, hogy csütörtökön a katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterülete felhívta a veszélyes üzemek és a veszélyes árut szállító társaságok figyelmét a várható időjárásra, és a veszélyes áruk szállításának elhalasztását kérték.

Forrás: OKF