Medikán éri el Görögország déli partjait a hétvégén

2018. szeptember 29. Hírek ,

Egy viszonylag ritkán előforduló időjárási jelenség, medikán alakult ki a Földközi-tenger középső medencéje, illetve a Jón-tenger felett. Szombaton (2018.09.29.) várható a szárazföldre érése a Peloponnészoszi-félszigeten.

Medikánnak nevezik azon mediterrán ciklonokat, melyek trópusi ciklonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A szó a mediterrán és a hurrikán szavakból lett “összegyúrva”.

A mediterrán és a trópusi ciklonok kialakulásának körülményei között az a legnagyobb különbség, hogy a mediterrán ciklonok jóval hamarabb szárazföld fölé kerülnek, így nincsen idejük a még viszonylag meleg vízfelszín fölött olyan koncentrált örvénylő formát kialakítani, mint a trópusi ciklonok, illetve az azokból kialakuló hurrikánok vagy tájfunok. A medikánok olyan mediterrán ciklonok, melyek az átlagosnál hosszabb úton maradnak a vízfelszín felett és így a trópusi ciklonokhoz hasonló erőteljes, kifejezett, meleg középponttal, szemmel és szemfallal rendelkező örvénnyé fejlődhetnek.

Műholdfilm a térségből 2018.09.29. (Sat24.com)

A térségben viharos erejű, kárt okozó szélerősség (akár 120-150 km/h-s lökések) és kiugróan magas csapadékmennyiség jellemzi az időjárást.

MODIS műholdkép a térségből 2018.09.28. délután

A medikán várható útja és életereje:

Forrás: Severe Weather Europe