Mikor és hol várható hó a hétvégén?

2016. november 11. Hírek ,

Már pénteken délutántól egy kiterjedt mediterrán ciklon hoz jelentős mennyiségű csapadékot hazánk fölé. Kezdetben a délnyugati, majd a nyugati országrészben várható jelentős mennyiségű eső, majd szombatra virradó éjszaka a csapadék átterjed a középső és déli, szombat reggel, illetve délelőtt a keleti, északkeleti területekre is. Szombaton napközben is sok csapadékkal kell számolni.

Vasárnap délig, a nyugati határvidéken lehulló csapadék összege elérheti a 45-50mm-t, a Dunántúlon 35-45 mm, a középső országrészben 15-30 mm, délkeleten 15-25 mm, míg északkeleten 10-15 mm körüli csapadék lehullása valószínűsíthető.

A vasárnap délig várhatóan lehulló csapadék összege

A csapadék halmazállapotát tekintve a bizonytalanság mindenképpen nagyobb. A legfrissebb modellfutás eredményeiből az olvasható ki, hogy az Alpokalján már péntek estétől számítani lehet a csapadék télies halmazállapotára. A hegyekben havazásra, míg alacsonyabban fekvő területeken inkább havas esőre, vizes hóra.
Ezt követően szombat reggel és délelőtt, az északnyugatira forduló, erős széllel beáramló hideg levegő hatására a Dunántúlon már nagyobb területen válthat havas esőbe, a hegyekben havazásba a csapadék. Különösen a Dunántúl középső területein van nagyobb esély téli halmazállapot megjelenésére.

A felhőzet, szél és csapadék várható alakulása. (piros vonal eső, fehér vonal hó)

Szombat délután, a Nyugat-Dunántúlon valószínűbbé válik a havazás síkvidéken is, miközben a havas eső és hegyvidéki hóesés határa kissé behúzódik a középső országrész fölé, valamint az Északi-középhegységben térségében is megjelenik a téli halmazállapotú csapadék. Mindeközben a havazás gyorsan gyengül a nyugati határvidéken.
Szombat este és éjszaka a csapadék intenzitása jelentősen visszaesik, nyugaton lényegében meg is szűnik, de már a középső és keleti országrészben is megjelenhet a téli halmazállapot.

Szombatra virradó éjszaka viharos északnyugati szél támad a havazás mellett a Nyugat-Dunántúlon, majd szombaton országszerte megerősödik a szél. Hófúvás kialakulására elsősorban az észak-dunántúli hegyekben vannak meg a feltételek. Másutt a várhatóan vizes havat nem tudja olyan könnyen hordani a szél.