ORFK: már októberben érdemes felkészíteni az autót a téli közlekedésre

2015. október 29. Hírek ,

carwinterizationMár most, októberben ajánlott felkészíteni a gépkocsikat a téli közlekedésre, a járművet akkor is érdemes szervizben átnézetni, ha a tulajdonos azt gondolja, hogy annak nincs műszaki problémája – erről Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője beszélt az MTI-nek.

Az ezredes arra figyelmeztetett, hogy a gépkocsik fékjét, világító berendezését nézessék át az autósok, az ablakmosó folyadékot cseréljék fagyállóra, és a téli gumi cseréjével se várjanak, mert ha egyik napról a másikra szükségessé válik, akár hetekbe is telhet, mire időpontot kapnak a gumiszervizeknél.
Óberling József azt mondta, több éve tapasztalják, hogy hiába hívják fel minderre időben az autósok figyelmét, sokan még most is az utolsó pillanatra hagyják a kocsik téli felkészítését. Hozzátette: ezek a teendők fillérekbe kerülnek ahhoz képest, mennyibe kerül egy baleseti kár vagy akár az emberek élete.
Arra is kitért, hogy október a látás hónapja, a kampányban részt vevő optikusoknál ingyenes szemvizsgálatot végeznek, amit szintén ajánlanak a sofőröknek.
A rendőrség által az MTI-hez elküldött összegzés szerint az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedésben részt vevők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járművüket, míg a gyalogosok és a kerékpárosok esetében az észlelhetőség hiánya jelent kockázatot. Utóbbival kapcsolatban Óberling József kiemelte: pár száz forintos prizmával már láthatóvá tudják magukat tenni a kerékpárosok.
Az ORFK sajtóanyaga szerint a téli időszakban különösen nő azoknak a koccanásos baleseteknek a száma, amelyek általában azért történnek, mert a sofőrök nem tartják be a megfelelő követési távolságot. Az ilyen balesetek akár órákig is megbéníthatják az adott útszakasz forgalmát – írták.
A rendőrség a honlapján tételesen is felhívja a figyelmet az autótulajdonosok teendőire, egyebek mellett arra, hogy a kezdő járművezetőknek, akik a nyári hónapokban tanultak meg vezetni, érdemes vezetéstechnikai pályán, biztonságos körülmények között gyakorolniuk. Szintén javasolják, hogy külföldre utazás esetén tájékozódjanak a sofőrök, hogy abban az országban, ahova tartanak, illetve amelyen áthaladnak, vezettek-e be téli gumi vagy hólánc kötelező használatára vonatkozó szabályt. Hosszabb út esetén a rendőrség szerint szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.
Az ORFK szerint indulás előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és az időjárási viszonyokról, mert előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor biztonságosabb, ha más közlekedési eszközt, például vonatot választanak az emberek.

Forrás: MTI