Országos ellenőrzést indított a szabadtéri tüzek megelőzéséért a katasztrófavédelem

2014. március 14. Hírek ,

Országos ellenőrzés sorozatot indított a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem – tájékoztatta csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

Már az akciósorozat első napján 200 ellenőrzést hajtottak végre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és 143 szabálytalanságot tártak fel – közölte Hajdú Márton.
A kontroll oka, hogy az elmúlt időszakban, az enyhe időjárás nyomán ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma, egyre több olyan jelentős kárral járó tűzeset történik, amely lakott területeket és emberéletet veszélyeztet – tette hozzá.
Az akcióban résztvevő katasztrófavédelmi, erdészeti és önkormányzati hatóságok a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, tűzveszélyes, illetve művelésen kívüli területeket ellenőrzik. Az ellenőrök munkáját önkéntes tűzoltók, a nemzeti parkok szakemberei, polgárőrőrök és hegybírók segítik.
Az ellenőrzéssel párhuzamosan tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére. A három megyében az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon tilos a tűzgyújtás, beleértve a tűzrakó helyeket is. Ugyancsak tilos a parlag- és gazégetés.
A tűzvédelmi rendelkezések megszegése, erdővédelmi, vagy tűzvédelmi bírsággal sújtható, amely százezertől hárommillió forintig terjedhet – közölte Hajdú Márton.

Forrás: MTI