Pusztító vihar Madagaszkáron

2012. február 15. Hírek , ,

2012 február 14-én nem sokan törődtek Madagaszkáron a Valentin-nappal, mivel a Giovanna névre keresztelt trópusi ciklon pont kedd reggel érte el a szigetországot felhőszakadásszerű esőzéseket és szélvihart hozva magával.

A ciklon partra érkezését a sziget keleti kikötőjénél, Toamasina városnál regisztrálták. 194 km/órás széllökésekkel, heves esővel és óriási hullámokkal érkezett. Napközben gyorsan mozgott, elérte a fővárost, Antananarivot is. A ciklon érkezését megelőzően már jelentős (100-120mm) eső hullott a városban, majd a vihar idején további 200-250 mm hullott. Az esőzések és a szél miatt fölcsuszamlások, fakitörések és áradások okoztak katasztrofális helyzet sokfelé a szigeten.

Giovanna ciklon Madagaszkár felett (NASA)

Az ehhez hasonló trópusi ciklonok egyébként nem ismeretlenek a térségben. Már egy rövid utánajárást követően szembetűnő, hogy Madagaszkáron az évnek ebben a szakaszában rendszeresen fordulnak elő pusztító, trópusi viharok. A monszun időszak általában novembertől áprilisig tartó, forró, esős évszak a térségben. Egy rövid lista az elmúlt évekről a teljesség igénye nélkül:

  • 2011 február 10-17. A Bingiza névre keresztelt és a 200 kilométeres óránkénti sebességet is megközelítő széllökésekkel kísért trópusi vihar következtében mintegy 15 ezer ember vált hajléktalanná Madagszkáron.
  • 2010 március 10-13. Madagaszkár partjainak közelében szerdán jelent meg a Hubert névre keresztelt trópusi vihar.
  • 2009 január 22. Madagaszkár partjaitól délnyugatra hétfőn alakult ki a Fanele névre keresztelt trópusi ciklon. 185 km/órás átlagos szélsebesség mellett 230 km/órát meghaladó széllökéseket mértek benne.
  • 2008 február 17-20. Tópusi ciklon érkezésétől tartva készültségbe helyezték Madagaszkáron a biztonsági szerveket. A közelgő trópusi ciklont Iván névre keresztelték, erejét pedig a 4-es kategóriába sorolták. A múlt hónapban, januárban 13 ember halt meg Madagaszkár nyugati részén a szezon első ciklonjának pusztításai következtében.
  • 2004 március 8. Akár ötvenezer ember is elveszíthette otthonát abban a pusztító viharban, amely vasárnap söpört végig Madagaszkár északi részén. Múlt hónapban egy másik ciklon 29 embert ölt meg és tízezreket tett hajléktalanná.

Forrás: NASA