Rekord meleg Karácsony

2013. december 27. Hírek ,

Ahogyan azt az előrejelzésekből várni lehetett, meglehetően enyhe időjárásban telik az idei téli szünet.

2013-ban, Karácsony második napjára virradó éjjel megdőlt a napi hajnali melegrekord. Pápán a leghidegebb órában is +10 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet. Eddig december 26-án, 1983-ban, Szekszárdon volt a legmelegebb hajnalban, akkor +9,2 fokot mértek. Az új rekord +10,2 fok, melyet Pápán regisztráltak, de Rábagyarmaton is mindössze 9,5 fokig csökkent a hőmérséklet.
Ezután december 27-én hajnalban több helyen is az eddig mértnél magasabb minimum értéket mértek. Pécsett + 9,3 fokkal, dőlt meg az eddigi rekord, amit ezen a napon az 1957-ben, Tatabányán mért +8 fok tartott. Péntekre virradóra Egerben ugyancsak +8 fokig, míg Szegeden +8,5 fokig hűlt le a levegő, ezeket az értékeket azonban a pécsi hőmérséklet döntötte meg.
Az enyhe hajnalt követően enyhe nappal jött december 27-én. A fővárosi és az országos napi maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt a nap folyamán. Budapesten az 1974-ben mért +12,2 fokos értéket haladta meg a nappali felmelegedés. Pestszentlőrincen +12,4 fokot mértek.
A december 27-i országos rekord eddig +15,1 fok volt, amelyet 2004-ben Körösszakálon regisztráltak. Most pénteken délután Békéscsabán ennél csaknem fél fokkal melegebb volt, +15,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A kiugróan enyhe időjárás várhatóan az év utolsó napjaiig kitart, majd az Újév pár fokos lehűléssel köszönt ránk, de még így is az évszakos átlagnál magasabb hőmérséklet valószínű a következő 2 hétben.

Forrás: MTI