Szárazság sújtja az országot | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Szárazság sújtja az országot

2019. március 20. Hírek , , ,


Az elmúlt 30 napban 30 mm körüli az évszakos átlaghoz viszonyított csapadékhiány, de mivel az egész tél meglehetősen csapadékszegénynek bizonyult, ennél jóval nagyobb a földeken a csapadékhiány.


A száraz, csapadékszegény telet követően a tavasz első hónapja is szárazságot hoz. A március első 2 hetében lehullott csapadék is jóval kevesebb, mint az ilyenkor megszokott. A leginkább a déli országrészt, a Dél-Alföldet sújtja a szárazság, de az egész országban kevés eső hullott.

2018.12.21. – 2019.03.20. között lehullott csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól és a következő 10 napban várhóan lehulló eső mennyisége.

A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 centiméteres talajrétegben 40 százalék, a Dél-Alföldön 30 százalék alá csökkent, ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 milliméter, a déli országrészben pedig jellemzően 70–120 milliméter között van. A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-7978358287445160"
data-ad-slot="1972450008">

A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.

A csapadék és a hőmérséklet várható alakulásáról Agrometeorológiai aloldalunkon tájékozódhatnak.

 

Forrás: OMSZ, Agrárszektor.hu