Szélvihar tombolt Nyugat-Európában

2018. január 3. Hírek , ,

2018.01.03. – Már több, halálos áldozatot is követelő baleset köthető a Nyugat-Európa partvidékén tomboló szélviharhoz.

A kontinensünk nyugati térségét érintő, kiterjedt szélviharban helyenként több, mint 160 km/órás széllökéseket is regisztráltak.

Egy ember meghalt és 15 megsérült szerdán Franciaországban a több mint 160 kilométer/órás széllökésekkel járó heves viharok következtében, írja az MTI a helyi hatóságok közlései nyomán. Spanyolországban egy házaspár vesztette életét a tengerparton. A francia Alpokban egy síelő azután halt meg, hogy egy kidőlő fa rázuhant, a párizsi régióban egy ember súlyosan megsérült, miután egy fa rádőlt az autójára, egy másik áldozat pedig egy épületből esett ki. A francia belügyminisztérium adatai szerint 15 ember szenvedett sérüléseket a viharos szél miatt, négyük állapota válságos. A vihar útját megrongálódott autók, összedőlt állványzatok és gyökerestől kicsavart fák jelezték, a széllökések fennakadásokat okoztak a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is. A francia állami áramszolgáltató szerint mintegy 200 ezer háztartás maradt áram nélkül, ebből 30 ezer a párizsi régióban.

Fotó: Christian Merz - MTI EPA A1-es autópálya, Svájc, Önsingen és Niederbipp között

Fotó: Christian Merz – MTI
EPA A1-es autópálya, Svájc, Önsingen és Niederbipp között

Svájcban több ember megsérült miután a viharos szél lefújt egy vonatot a sínekről a Berntől délre található Lenk közelében, az egyik országúton pedig egy teherautó is felborult.

Fotó: Stefan Wermuth - Reuters, Svájc, Montreux

Fotó: Stefan Wermuth – Reuters, Svájc, Montreux

Közben a zürichi és a bázeli repterek járatait törölni kellett, a Zürichi-tó környékén több száz háztartás maradt áram nélkül, a kidőlt fák utakat torlaszoltak el, a heves esőzések következtében áradások alakultak ki, az Alpokban pedig több mentőcsapat dolgozik azon, hogy kiszabadítsa a megállt felvonókban rekedt síelőket.

Spanyolországban egy házaspár azt követően vesztette életét, hogy Deba és Mutriku között egy hullám lesodorta őket a mólóról. Az ország északi partjainál narancssárga viharjelzés van érvényben, a tengerparton 5-6 méteres hullámokkal kell számolni.

Fotó: Phil Noble - Reuters, Newbrighton, Anglia

Fotó: Phil Noble – Reuters, Newbrighton, Anglia

Németországban egy sínekre dőlt fa miatt siklott ki egy vonat Lünennél, Duisburg és Jülich környékén autópályákat torlaszoltak el a kidőlt fák és az áradás, valamint az ország legmagasabb hegycsúcsára, a Zugspitzére vezető vasutat is lezárták.

Angliában a vihart jégeső és villámlás kísérte, a felborult járművek miatt több autópálya-szakaszt és hidat is lezártak, Cornwallban pedig a különösen magas dagály miatt részben beomlott a kikötő fala.

Fotó: Clodagh Kilcoyne - Reuters, Galway, Írország

Fotó: Clodagh Kilcoyne – Reuters, Galway, Írország

Forrás: MTI