Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

2014. szeptember 4. Hírek , ,

Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja – ez derül ki az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat méréseiből. A levegőben lévő pollenkoncentráció a múlt héten az ország nagy részén elérte a napi 200-499 pollenszemet köbméterenként, emiatt „bordó” (a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 6 fokozatú skáláján 4-es) riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is harmadfokú, „piros” (3-as szintű) riasztás van érvényben.
parlagfű 35.hét
Ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek. Ennek kockázatát csökkenthetik azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb időt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágyneműt gyakrabban cserélik, sűrűbben porszívóznak a lakásban. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a következő napokban már csökkeni fog a parlagfű pollenkoncentrációja, a jelenleginél magasabb riasztási fokozat elrendelésére vélhetően nem lesz szükség.
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen.