Több mint százezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a nyáron

2012. szeptember 24. Hírek , ,

Idén a három nyári hónapban 101.500 időjárás okozta ingatlankárt jelentettek be a károsultak a hazai biztosítóknál, a becsült kárösszeg megközelíti a 6,7 milliárd forintot a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) pénteken közölt legfrissebb összesítése szerint.
A kárbejelentések s
záma csaknem duplája az egy évvel korábbinak, 2011. június-augusztusban 52 ezer időjárás okozta kárt regisztráltak a biztosítók. A kárösszeg is csaknem a másfélszeresére nőtt, a tavaly nyári károk értékét 4,6 milliárd forintra becsülték.
A Mabisz szerint az éves ingadozásból nem lehet ugyan hosszú távú következtetést levonni, de az elemi csapások okozta károk évek óta egyértelmű növekedést mutatnak.
Az összesítések szerint a viharkárok tették ki a bejelentések 44 százalékát, míg a villámcsapás 31, a jégverés pedig a károk 9 százalékáért volt felelős. A villámcsapás okozta károkon belül mintegy 84 százalékos arányt képviselnek az indukciós – túlfeszültséggel kapcsolatos – hatás okozta meghibásodások. Ez utóbbiak becsült kárösszege meghaladta az 1,7 milliárd forintot, elsősorban számítógépekben és nagy értékű híradástechnikai berendezésekben keletkezett kár.
Az idei szezonban a viharkárok által leginkább érintett megyék közé Pest, Borsod, Bács-Kiskun, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tartozott. A városok közül elsősorban Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Debrecenben, Vácott, Egerben, Gyöngyösön, Szentendrén, Baján, Kazincbarcikán, Szegeden, illetve Zalaszentgróton történt a legtöbb bejelentés – közölte a Mabisz.

Forrás: MTI