Várható csapadék halmazállapotok kedden

2017. január 31. Hírek , , ,

Frissítve 01.31. 18:00

Január utolsó, illetve február első napjaiban vegyes halmazállapotú csapadékkal és fokozatos enyhüléssel búcsúzik az év első hónapja. Eső, ónos eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat az országon belül, de mégis mikor és hol mi a legvalószínűbb?

Az alábbi animáción azt lehet nyomon követni, hogy kedd hajnaltól csütörtök éjfélig mikor, mennyi és milyen halmazállapotú csapadék a legvalószínűbb a hétfő hajnali modellfutás szerint:
(piros vonal = eső; rózsaszín vonal = ónos eső; fehér vonal = hó)

 

Ebből az alábbi menetrend olvasható ki:

  • Kedd este: A Dunántúl túlnyomó részén, a középső országrészben és egyre többfelé az Alföld térségében is számítani kell intenzívebb ónos esőre, mialatt az Északi-középhegységben és körzetében inkább továbbra is a hóesés valószínűbb, illetve az Észak-Dunántúlon és Pest megye északi területein is várható hóesés is, míg a déli határvidéken és délkeleten nagyobb az esélye sima esőnek, de ott sem kizárt a jegesedés. Emellett a Visegrádi- és Budai-hegységben sem kizárt havazás is.
  • Kedd éjjel, szerda reggel: A Dunántúl nagy részén, a középső országrészben, a főváros, illetve az Alföld térségében nagy a veszélye tartós ónos eső kialakulásának, míg a déli határvidéken, illetve délkeleten inkább esőre, az Északi-középhegységben, az Észak-Dunántúlon és Pest, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye északi területein pedig vegyesen havazásra és ónos esőre van kilátás. Emellett a Visegrádi- és Budai-hegységben, a Dunántúli-középhegységben és az Alpokalján is számítani lehet havazásra is.
  • A szerdai nap folyamán: Ónos esőre elsősorban az Észak-Dunántúli térségben, a középső országrész északi területein (Nógrád-, Heves-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Pest-megyékben), de kezdetben még az Alföld északi felén is van esély. Kisebb hóesésre az Alpokalján és az Északi-középhegységben van kilátás, míg az ország déli egyharmadán már jellemzően változó intenzitású eső eshet.
  • Végül csütörtökön: a kelet felé helyeződő csapadékzónából kezdetben még eshet havas eső, némi ónos eső az Északi-középhegység térségében, míg attól délre már az eső a legvalószínűbb csapadékforma.

Az alábbi animáción az esőt nem jelöljük, de fehérrel látható a hó, illetve havas eső, rózsaszínnel az ónos eső várható mozgása kedd hajnaltól csütörtök éjfélig: