Vasárnap újabb havazás várható

2017. december 2. Hírek , ,

Vasárnap hajnalra, dél, délkelet felől egy kiadósabb csapadékot is magával hozó mediterrán ciklon éri el hazánkat.

A ciklon felhőzetének köszönhetően túlnyomórészt erősen felhős, borongós idő lesz az országban, de mivel a legvalószínűbb útja elsősorban az ország keleti térségét érinti majd, a Dunántúl felett időnként elvékonyodhat a felhőtakaró.
Csapadékra már a hajnali óráktól kezdve számítani kell. Reggel, illetve délelőtt elsősorban délkeleten hullik, de a Dunántúl északnyugati területeinek kivételével szinte mindenhol lehet gyenge szitálás, hószállingózás. A várt halmazállapot igen bizonytalan, illetve váltakozó. Mindenesetre délelőtt az alábbi képen pirossal ábrázolt csapadék inkább esőbe, a fehérrel ábrázolt inkább hóba hajlónak ígérkezik:

mo-01-28

Délután északkelet felé helyeződik a csapadék zöme. A nappali időszakban marad a vegyes, illetve váltakozó halmazállapot, majd napnyugtát követően egyre inkább havazásba válthat gyengülő intenzitással:

mo-01-30

mo-01-31

Éjjel is lehet még gyengülő hóesés, hószállingózás, de egyre inkább északkeletre húzódik vissza a csapadék. Teljesen azonban nem szűnik meg várhatóan hétfőn sem. Akkor azonban már csak szórványosan fordulnak elő gyenge szitálások, hószállingózások:

mo-01-33

Amennyiben a szombat hajnali modellfutás által valószínűsített helyzet valósul meg, a déli, délkeleti országrészben is kialakulhat 5 cm körüli, erősen olvadó, vizes hótakaró. Az északkeleti térségben helyenként a 10-15 cm-t is meghaladó hóréteg gyűlhet össze hétfő hajnalra, illetve az Északi-középhegységben tovább hízik a hóvastagság.