Vérvörös folyó | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Vérvörös folyó

2016. szeptember 9. Hírek , , ,


Az Oroszország északi térségében a Kransnoyarsk régióban, Norilsk városához közel található Daldykan-folyó vérvörössé változott az elmúlt napokban.

norilsk1
A helyiek sokkoló fotókat tettek közzé a Daldykan-folyóról a hét elején, melynek természetellenes színéért a közeli nikkel koncentrátumot előállító üzemet teszik felelőssé.
norilsk
Az érintett kohászati üzem, a Norilsk Nickel Sarki Részlege ezidáig nem erősítette meg, hogy bármiféle szivárgást tapasztaltak volna a gyártás folyamán keletkező szennyvízelvezető rendszerben. A szóvivő azonban ígéretet tett az ismételt ellenőrzésre.norisk-nickcell

A helyiek elmondása szerint ez messze nem az első alkalom, hogy a folyó ilyen színűre vált és mindig is a folyó mentén üzemelő kohászatot okolták miatta.
Mindeközben folyamatos környezetvédelmi ellenőrzést tartanak fent a folyó mentén üzemelő ipari létesítmények körül, többek között helikopteres ellenőrző repüléseket is folytatnak a hatóságok.
norilsk2

A gyanúba keveredett létesítmény, megelőzési céllal csökkentette a termelés mértékét, valamint szerdán (09.07.) eljuttattak egy fotót a folyóról egy helyi lapnak melyen a víz színe teljesen normálisnak látszik, noha a képen nem látszik egyértelműen, hogy ugyanazt a folyószakaszt ábrázolja-e, mint a korábbi fényképek.
norilsk-picture-zolotarev-rostislav

Forrás: Siberian Times