Önjelölt időjósok

2011. február 10. Érdekességek ,

Jósoknak jó sok kérdést fel lehet tenni, és lesz, aki jó sok pénzért válaszol ezekre a kérdésekre.

Nem érdemes mindig reagálni arra, ami bizonyos sajtótermékekben megjelenik. Viszont vannak olyan vadhajtások és jelenségek, amelyek mellett nem lehet csak úgy egyszerűen elmenni. Ezek az önjelölt időjósok. Szó szerint jósnak nevezik magukat, X papa, Y bácsi vagy Z mama, akiknek az akár egy egész évre szóló jóslatai megjelennek bizonyos online oldalakon, vagy nyomtatott bulvár magazinokban, napilapokban.

Lássunk egy ilyet!

November elején tett közzé egy ilyen „hosszú távú előrejelzést” az egyik lap. 2010. november 1 és 5 közé, amikor október végétől a sok éves átlag fölötti volt a hőmérséklet, azt jelentette az időjós, nyilván hasára ütve, hogy havas eső lesz, felhők, hideg napok várhatók. November 6 és 9 közé hószállingózást jósolt, a hegyekben és a hegyek környékén havazást, hószállingózást. 13 és 16 közötti időre hajnali fagyokat prognosztizált. Ezek ex katedra kijelentések voltak. Leírták, és nyomtatásban megjelent, hogy „fagyok lesznek”, „ónos szitálásra ébredünk”. Egyébként nem voltak fagyok.

Összehordanak szó szerint hetet-havat, ködöt és ónos szitálást. November elején ezt sok ember elolvasta, ha weboldalon jelenik meg egy ilyen jóslat, akkor esetleg többen kattintanak az oldalra. Holott ezeknek a „cikkeknek” vagy bejegyzéseknek a nagy része szakmailag teljesen megalapozatlan információkból áll, s azt sem tudni, pontosan milyen forrásból származnak az értesüléseik. Az olvasókat azonban félretájékoztatják.