Országos háttérsugárzás térképAz Európai Unió minden tagországa számára kötelező jellegű az adatszolgáltatás az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) rendszerébe, de az Unión kívüli országok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.
Azok az országok, melyek beküldik adataikat a rendszerbe, láthatják az összes többi tagállam sugárzásmérési eredményeit.
A szerződések szerint normál körülmények között az adatokat minden ország legalább napi rendszerességgel teszi közzé, veszélyhelyzet esetén azonban a szolgáltatók átállnak minimum kétóránkénti adatküldési gyakoriságra. Gyakorlatilag azonban egyre több ország küldi a mérési eredményeket normál és veszélyhelyzeti körülmények között egyaránt órás gyakorisággal.

A program által készített térképen nyomon követhetőek az egyes országokból beérkező mérési adatok. Részletesebb térkép itt érhető el: REM Map

Az alábbi térképen az egyes hatszögekre kattintva megtekinthetjük a térségben, az elmúlt 24 órában mért átlagos (Averages) és maximális (Maxima) értékeket. Valamint a  “Monitoring networks” menüpontra kattintva elérhetjük az egyes állomások mérési adatait is.

 
 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán található tájékoztatóban az olvasható, hogy hazánkban, a légkörben található sugárzó anyagok terjedésének követésére épült ki az országos sugárzás figyelő, ellenőrző és jelző rendszer, amelynek legfontosabb része a több mint 130 darab radiológiai monitoring távmérő-állomásból álló hálózat. Ezek a szabad téren álló mérőállomások olyan érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek folyamatosan mérik a szabadtéri környezeti gamma háttérsugárzás változását: az ország területén mérhető környezeti sugárzás dózisteljesítményét.

A háttérsugárzásból eredő egyenérték dózisteljesítmény mértékegysége a nanosievert/óra, rövid jele: nSv/h. Leírják, hogy a természetes háttérsugárzás átlag mértéke Magyarországon 50-180 nSv/óra körül ingadozik. Ez az érték függ a többek között a helyi természeti adottságoktól, pl. a tengerszint feletti magasságtól, a talaj típusától. Az ingadozást természeti hatások, időjárási körülmények (légnyomás, csapadék típusa, mennyisége és intenzitása) változásai is befolyásolják. A figyelmeztetési szint 250 nSv/óra, a riasztási szint 500 nSv/óra.