Rekord ózonhiány hazánk felett

2017. június 12. Hírek , ,

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában 2017. június 12-én reggel és a délelőtt folyamán rekord alacsony ózontartalom értékeket regisztráltak. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV besugárzás értékeket mértek az országos UV monitoring hálózat mind az öt mérőállomásán.

sun
A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és a tájékoztató szerint ezek az értékek a valaha mért legalacsonyabb értékek június első felét tekintve. Később, napközben, az ózontartalom egy kicsit el kezdett emelkedni, de még mindig rendkívül alacsonynak mondható.

A beszámoló szerint a reggeli értékek közel 20 %-alacsonyabbak voltak, mint a június 12-re érvényes sokéves átlag. Az érintett napon a természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) 12%. A napközbeni emelkedés után az ózontartalom még mindig a természetes változékonyság alsó határa alatt maradt, 15 órakor 13% volt.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, erre majd a környező napok légkör-dinamikájának átfogóbb elemzése adhat magyarázatot.

A legmagasabb UV besugárzást Siófokon mérték. Ott dél körül a besugárzás megközelítette a 9,0 UV Index értéket, de Kékestetőn is 8,0 UV Index felett volt a déli besugárzás. A többi mérőhelyen (Budapest, Kecskemét, Sármellék) a felhőzet miatt nem kúszott ennyire magasra az index érték, de mindenütt 7,0 felettiek voltak a dél körüli értékek.

A hazánkhoz legközelebbi külföldi mérőhelyek, ahol ózontartalom mérés és UV sugárzás mérés folyik, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet poprad-ganovce-i magas légköri és napsugárzási obszervatóriuma, illetőleg a csehországi Hradec Kralové-ben működő napsugárzási és ózonmérő obszervatórium. Azon a két helyen is hasonlóan alacsony értékeket mértek a nap első felében és hasonló mértékben kezdett emelkedni az ózontartalom napközben. A jelenség tehát nem lokális, hanem nagyobb kiterjedésű.

Forrás: met.hu