Április 22. a Föld Napja

2020. április 22. Érdekességek ,

Minden évben április 22-én van a Föld Napja. Ennek alkalmából, bármilyen rohanás is van körülöttünk, szakítsunk pár percet arra, hogy elgondolkodjunk, mit is jelent számunkra a Föld, mit tettünk már és mit tehetünk még érte akár egyéni, akár társadalmi szinten.

10 tény, amit valószínűleg nem tudtál a Föld Napjával kapcsolatban:

  1. 1970-ben, Gaylord Nelson, amerikai szenátor javaslatára alapították meg az Egyesült Államokban ezt, a ma már nemzetközileg ünnepelt napot. Célja a környezetvédelem fontosságára való felhívás, tájékoztatás, ismeretterjesztés.
  2. Az egész ötlet hátterében egy, a kaliforniai öbölben bekövetkezett jelentős olajszennyezés és az amiatt fellépő felháborodás állt.
  3. Egy környezetvédelmi témájú ünnepnap szükségessége már Gaylord szenátor hivatalba lépésekor, 1962-ben megfogalmazódott, de 8 év kellett a megvalósulásához. Sokan tartották úgy, hogy az embereket nem érdekli a környezetvédelem. Ezt megcáfolta az a tény, hogy az 1970-ben megrendezett első Föld Napja rendezvényeken 20 millió ember vett részt csak az Egyesült Államokban.
  4. Ezt a magas számot úgy tudták elérni, hogy tudatosan a tavaszi szünetre eső április 22-ét választották hivatalos dátumul. Így a fiatalok, diákok a tanítási szünetben, de még a vizsgaidőszak előtti periódusban ráértek foglalkozni a témával.
  5. A Föld Napjának megünneplése csak 1990-ben vált nemzetközivé, egy Denis Hayes nevű elkötelezett környezetvédő és aktivista munkájának köszönhetően. 1990-ben, 141 országban tartottak rendezvényeket, előadásokat a Föld témájában, melyeket több mint 200 millió ember vett részt.
  6. A 2000-es év Föld Napja kiemelt témája a klímaváltozás volt. A felmérések alapján az ezen a napon megtartott rendezvényeknek köszönhetően hallott sok ember először a klímaváltozás létezéséről és annak feltételezett negatív hatásairól.
  7. 2011-ben 28 millió fát ültettek el Afganisztánban a Föld Napja alkalmából, a “Telepíts fákat, ne taposóaknákat” kezdeményezés keretében.
  8. 2012-ben, Pekingben több, mint 100.000 ember kerékpározott együtt, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás és a környezetszennyezés témájára.
  9. 2013-ban, az indiai költő és diplomata Abhay Kumar által írt, egy az anya Földet dicsőítő költeményt tették meg a Föld Napja hivatalos himnuszául.
  10. 2016-ban 200 országból, több mint 1 milliárd ember vett részt valamilyen Föld Napja rendezvényen. Az azévi téma a “Fák a Földért” volt. Célul tűzték ki, hogy az ünnepnap megalapításának 50. évfordulójáig 7.8 milliárd fát ültetnek világszerte a Canopy Project keretében.

+1.  2020.04.22. a Föld Napja alapításának 50. évfordulója.

Forrás: Earthday.org; Thoughtco.com