Betlehemi csillag!?

2020. december 20. Érdekességek , , , , ,

Épp karácsonyt megelőzően, december 21-én lesz a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Valószínűleg hasonló együttállás lehetett a Bibliában említett betlehemi csillag is, ami hírt adott Jézus születéséről.

A Jupiter és a Szaturnusz együttállására, a többi bolygó-együttálláshoz képest ritkábban kerül sor, mivel a belső bolygókhoz képest viszonylag hosszabb a Nap körüli keringési idejük. (Legutóbb 2000 tavaszán volt megfigyelhető).
A keringési útjuk sem ugyanabban a síkban található, így együttálláskor a két bolygó közötti legkisebb szögtávolság is kis mértékben változó. 2020 december 21-én ez a távolság jóval kisebb lesz az átlagosnál: mindössze 6 ívperc. Ilyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő!

fotó: Pete Lawrence – skyatnightmagazine.com

A csillagokhoz képest feltűnően fényes égi páros már október óta jól megfigyelhető a derült éjszakai égbolton. Kár hogy ilyenre nem volt sok lehetőségünk és sajnos az együttállás megfigyelésére sem lesznek kedvezőek az időjárási feltételek. A fenti kép látványosan illusztrálja, hogyan közeledtek/közelednek egymáshoz napról-napra.

Miért betlehemi csillag?

Mindenki ismeri a Jézus születéséről hírt adó betlehemi csillag történetét. A történetben szereplő csillag kérdését számtalan csillagász és történész boncolgatta már, mert ez az égi jelenség vezethet minket a legközelebb Jézus születésnapjának pontos meghatározásához.

A csillag üstökös mivoltát azzal a magyarázattal zárják ki, hogy ez esetben más, távol-keleten történt csillagászati megfigyelésről is lennie kéne feljegyzésnek, ilyen azonban nem ismert. Az is ellene szól, hogy akkoriban az üstökösök megjelenését inkább negatív jelként értelmezték.

Az viszont kiszámítható, hogy Kr. e. 7-ben a Jupiter és a Szaturnusz háromszoros együttállást produkált a Halak csillagképben. A korabeli asztrológiai értelmezésekből az olvasható ki, hogy a Jupiter királyra, uralkodóra utalt, a Szaturnuszra a zsidóság bolygójaként tekintettek, a Halak csillagkép pedig a születést is jelképezte. Azt már meghagyjuk az olvasónak, hogy a korabeliek mire következtethetek abból, ha ezt a három információt egymás mellé tették…

 

További érdekes részleteket, adatokat találnak a Magyar Csillagászati Egyesület cikkében: Égi kalendárium 2020 december