Búcsúzunk a NEOWISE üstököstől

2020. július 23. Érdekességek , ,

Július 23-án van a Földhöz legközelebb a NEOWISE (C/2020 F3) üstökös, melyet az elmúlt hetekben szabad szemmel is meg lehetett figyelni az északi égbolton.

Ha a felhőzet is megengedi, július 23-án este lehet még esélyünk a NEOWISE üstökös megfigyelésére szabad szemmel. Ekkor lesz ugyanis a legközelebb a Földhöz: potom 0.63 AU, azaz 103 millió km választ majd el tőle minket.

A NASA animációja az üstökös útjáról 2020 májusa és 2020 decembere között. (mozgatás, nagyítás)

Ezt követően egyre távolodik mind a Naptól, mind a Földtől, így gyorsan halványodik, láthatósága egyre romlik. Az üstökös pályája 6800 év múlva kerül ismét látható közelségbe a Földhöz, így ez egy most vagy soha alkalom.

 

HOL keressem?

Ha ma felnézünk az égre, ÉNY felé kell keresni a Nagy Medve, vagy más néven Göncölszekér csillagképet. Ezt szinte mindenki megtalálja/ismeri. Ehhez viszonyítva már könnyen megtalálhatjuk az üstökös helyét:

Az égbolt 2020 július 23-án, napnyugta után, ÉÉNY felé nézve.

 
 

Már a hónap elejétől megfigyelhető volt az üstökös. Kezdetben inkább távcső segítségével és csak a hajnali égbolton, ÉK irányban. Ekkor a megfigyelést még nagyban nehezítette a  felkelő Nap fénye. Kb. a hónap közepétől (július 12.) már nem csak a hajnali égbolton, hanem napnyugtától-hajnalig láthatóvá vált az északi égbolton , a horizonttól kb. 10-15 fokos magasságban. Hajnalonként inkább ÉK felé, esténként ÉNY felé találhattuk. (Valójában egész nap a horizont felett maradt, de a Nap fénye a nappali órákban elnyomta az üstökös fényét.)

A Majzik Lionel magyar asztrofotós által készített ábrákon jól  látható, hogy a hónap során, napról-napra milyen utat járt be az üstökös a hajnali és az esti égbolton .

Július 4-23-ig HAJNALONKÉNT:

illetve július 12-től, ESTÉNKÉNT:

Olvasónk, Lampért Gábor fotója az égi vándorról, melyen jól érzékelhető, hogy szabad szemmel milyen méretű volt a látvány:

Pápa: Fájdalmas Anya-Kálvária templom a Neowise üstökössel