Csernobili erdőtüzek

2020. április 14. Érdekességek , , ,

Friss hír!

Keddi híradások alapján, április 14-re sikerült megfékezni a térségben az erdőtüzeket. Több 100 tűzoltó rendületlen munkájának, illetve a térséget elérő esőmezőnek köszönhetően kedden már nem lángolt az erdő Csernobil közelében. Bízzunk benne, hogy így is marad a helyzet. Korábban már érkeztek hírek a sikeres oltásról, de később ismét feléledt a tűz.

***

A BBC értesülései szerint az Ukrajna északi részén, Kijev közelében, Csernobil tiltott övezetében, még április 5-én keletkezett erdőtüzeket vasárnapig nem sikerült megfékezni. Sőt a lángok már közelítették az elhagyatott csernobili atomerőmű épületeit és a radioaktív hulladékok tározóit.

A Greenpeace oroszországi szervezetének adatai alapján egy nagyobb 34 ezer hektáros, és egy kisebb, 12 ezer hektáros területet érintenek most a lángok az erőműtől kissé kelet, északkelet irányban.
A helyi hatóságok továbbra is azt állítják, hogy a tűz nem jelent sugárzás veszélyt, noha a képek alapján már valóban csak pár km-re vannak a lángok az elhagyott erőműtől és a radioaktív hulladékok tározóitól.

A Sentinel műhold által, vasárnap (04.12.) készített fényképeken, a derült égboltnak köszönhetően jól látható a füst a térségben:

A Sentinel műhold felvétele április 12-én, az erőmű térségéből.

A térségről készül Google térképen jól beazonosítható az erőmű hűtőtava:

Az elhagyott csernobili atomerőmű hűtőtava és a 4-es blokk (Google map)

A hazai sugárzási adatokat akár mi is figyelemmel kísérhetjük az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) segítségével. Az Európai Unió minden tagországa számára kötelező jellegű az adatszolgáltatás, de az Unión kívüli országok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.
A program által készített térképet megtalálják honlapunkon is a Jelenidő/Háttérsugárzás aloldalon.