Előrejelzések nehézsége

2011. február 10. Érdekességek ,

A téli csapadékok változatossága miatt nehezebb, de szebb feladat is ilyenkor előrejelezni az időjárást.

Ilyenkor egy sor olyan elem lép be, ami júliusban nem: havazás, ónos eső, havas eső és a többi. Ezeket, akármilyen csekély mennyiségűek is, mind említeni kell a prognózisban, nem lehet hallgatni róluk, a megfelelő állítmánnyal (előfordulhat, keletkezhet) szerepelniük kell az előrejelzésben. Míg nyáron, ha elenyésző mennyiségű az esőt szóba sem kell hozni, nem is szabad, mert agyonvágja az egész prognózist.

Fontos, hogy a mi célkitűzésünk az, hogy minél használhatóbb előrejelzést készítsünk, tehát mindennek igaznak és valódikank kell lennie az előrejelzésben. Télen ez bizony nehezebben érhető el. Ha csak az úgynevezett ónos eső esetlegességére gondolunk, vagy a csapadék fajtájának, halmazállapotának esetlegességére. Most lehetne újra ismételni, mennyi minden befolyásolja azt, hogy hó essen, egyáltalán kialakuljon.

Télen tehát még jobban oda kell figyelni a prognózisok készítésekor. Folyamatosan, évek óta mérjük az előrejelzéseink beválását, és ebből amit viszonylag jól megérthet bárki, a hőmérséklet előrejelzésének beválása, amit nap mint nap értékelünk. A látogató ezeket megnézheti a ww.eumet.hu oldalon. Például látható a beválás menüpont alatt az egymást követő napokban, mi történt az elmúlt 25 napban. A beválások grafikusan is megvannak, hogy mikor lőttünk a madár fölé vagy alá. És mi volt a beválás abszolút értéke egy adott napon.

A tél folyamán egy teljesen csendes, úgynevezett magára hagyott, tehát külső, távolabbi tényezőktől nem igazán befolyásolt helyzetben is ki tud alakulni izgalmas szituáció. Például jelentős mennyiségű hó az alsó néhány száz méteres légrétegben.

Nyáron a nagy mennyiségű eső műholdképen már előre látható, gyönyörűen megmutatkozik. Akkor viszont egy másik helyzet teszi nehézzé az előrejelzést: a zivatarok kialakulása. Ezek a zivatarok csak néhány óra hosszat léteznek, azaz konkrétan egy-egy zivatargóc kialakulása a tényleges károkat is okozni képes tevékenység előtt legfeljebb másfél két órával azonosítható, hogy ott van, ebből ez fog nagy valószínűséggel kialakulni.

A feladatot nehezíti az is, hogy a számokról magyar nyelvre fordításnak műfordításnak kéne lennie, tehát nem szabadna a prognózisokban túl nagy helyet, időt felhasználni, arra, hogy a zivatar megfelelően benne legyen, hiszen előfordul, hogy csupán egy néhány tíz négyzetkilométeres területet érint a zivatar. Emiatt az egész országot riasztani nem szerencsés. Ugyanakkor, ha veszély alakulhat ki, arra kötelességünk figyelmeztetni az ország lakosságát.