Jönnek a szúnyogok – Mi is védekezhetünk!

2020. június 4. Érdekességek , , , , ,

A csapadékos időjárásnak és az ugyancsak kiadós csapadék okozta áradásoknak köszönhetően június második felében jelentős szúnyoginvázió indulhat! Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a központi szúnyoggyérítés mellett mi is védekezhetünk a szúnyogok elszaporodása ellen! A védekezés nem csak kényelmünk és nyugodt éjszakáink miatt fontos, hanem egészségügyi, járvány megelőzési oka is van.

A központi szúnyoggyérítés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe tartozik. A központi szúnyoggyérítési program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti. Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

A munkálatokat a katasztrófavédelem irányítja, a kezeléseket szakemberek végzik, minden esetben a közegészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerekkel. A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik.
2020-tól, környezetvédelmi okokból már nem lehetséges a légi kémiai szúnyoggyérítés, ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.

Kétféle módszert használnak a szakemberek: a melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az ULV eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezzel az eljárással találkozhatunk.

További részletek az OKF weboldalán találhatóak: Szúnyoggyérítés

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a védekezési munkát már tavasszal, április 3-án megkezdték a szakemberek. Elsőként a Velencei-tó nádasaiban, majd a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében, a Csepel-szigetnél valamint Baranya és Bács-Kiskun megyében végeztek szúnyoggyérítést. A kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig a munkák túlnyomó többsége lezajlik.

Mi is védekezhetünk!!

A mostani csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló tenyészőhelyeket felszámoljuk. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített: Tájékoztató a szúnyogokról

(A poszter nagyítható)