Jéghelyzet

2012. február 9. Hírek , ,

A már több mint egy hete tartó egész napos fagyoknak köszönhetően az állóvizek után folyóvizeink felületén is egyre nagyobb, összefüggőbb jég alakul ki. Még a legnagyobb folyóinkon is akadályozhatja összefüggő jég a hajós közlekedést.

A vízügyi hatóságok jelentései alapján készített körkép:

Tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; első fokú jégvédelmi készültség van érvényben, amely fokozott figyelőszolgálatot jelent – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel.
Nádor István tájékoztatása szerint a Kis-Balaton szivattyútelepeinél nyolc-kilenc centiméter vastag az összefüggő jég, rajta a hóréteg nyolc-tíz centiméter. A Kis-Balaton zsilipjeinél 12-15 centiméter vastagságúra hízott a jég, a hóréteg öt centiméter, a tározót teljes szélességben állójég borítja.
A Zala folyó Zalaegerszeg térségében egyelőre jégmentes, de az andráshidai fenéklépcsőnél és Zalalövő térségében a vízfelület 80 százalékát jég borítja. Zalaapátiban a közúti hídnál 12 centiméteres a jégréteg, amely a folyót teljes szélességében borítja.
A Zalavárt Zalaszabarral összekötő út hídjánál szintén jegesedés tapasztalható, a folyót teljes szélességében öt centiméteres havas jégréteg borítja.

Készítette: Földi Imre MTI

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai alapján, a Duna hazánk határain belüli szakaszán a jégzajlás 20-80 %-os. Összefüggő jégtakaró nincs, a Sió-csatorna viszont befagyott. A mohácsi kompközlekedés még kedden (febr. 07.) leállt.

Készítette: Mészáros János, MTI

A Tiszán már komolyabb a helyzet. A folyó teljes szakaszán befagyott. A legtöbb helyen összefüggő, állójégről érkezett jelentés ma reggel. Csak egyes szakaszokon (Tiszabecs, Tivadar, Záhony, Vásárosnamény, Tiszaroff, Csongrád, Szeged) fordul elő töredezett jégtakaró, de a jégtáblák már feltorlódtak, lényegében egy helyben állnak.
A Tisza mellékfolyóin is hasonló a helyzet.

A vízügyi hatóságok és a katasztrófavédelem fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a folyóvizek jegére nem szabad rámenni, mert rendkívül veszélyes, az állóvizeken pedig csak a sportolásra kijelölt helyek használhatók biztonsággal.

Forrás: MTI, Országos Vízjelző Szolgálat