Június 16. a rekordok napja volt

2019. június 17. Hírek , ,

2019. június 16-án vasárnap sorra dőltek a rekordok a tartós hőséget záró hidegfront előtt és nyomán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közelémeny alapján az alábbi hőmérsékleti rekordok dőltek meg:

  • Legmagasabb minimum hőmérséklet napi rekordja: Vasárnapra virradó éjszaka több állomáson is 20 fok fölött maradt a hőmérséklet. Az országos legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord a Fonyód állomáson mért 22,6 fokkal megdőlt, eddig a legmagasabb érték 22,2 fok volt, melyet 2002-ben Pécs Árpádtetőn regisztráltak. Budapesten is megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, ugyanis Lágymányoson 22,5 foknál nem volt hidegebb, a korábbi rekord 21,6 fok a 2002-es évből, szintén Budapest Lágymányos állomáson volt.

Napi minimumhőmérsékletek az országban.

Napi minimumhőmérsékletek a főváros térségében.

  • Legmagasabb maximum hőmérséklet napi rekordja: A legmagasabb hőmérsékletet Kiskunhalason mérték, ahol 35,7 fokig melegedett fel a levegő, így a 2002-ben ugyancsak Kiskunhalason mért 34,8 fokos rekord dőlt meg. A fővárosi rekord ugyan nem dőlt meg, de nm sokon múlott. Újpesten volt a legmelegebb 34,3 fokkal, amely megegyezik az 1986-ban Krisztinavárosban mért rekord értékkel.

A hőmérsékleti rekordokat követően, a hidegfront hatására újbb rekord születhetett. Vasárnap délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és cseresznye méretű jégeső is kialakult. 

  • Végeredmény: megdőlt a napi csapadékrekord. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon, este 19 óra előtt tört ki igen heves zivatar, amelyet 1-2 centis jég, felhőszakadás, majd órákig tartó gyengülő esőzés kísért. Összesen 144,4 mm csapadékot mértek, ami a 2019-es év eddigi legnagyobb összege és napi csapadékrekord is egyben.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat