Nem nő az árhullám

2015. május 26. Hírek , ,

vizmerce

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok már levonultak, kivéve a Murát, ahol az árhullám csak kedd reggelre ért a Dráva torkolat térségébe. Az árhullámnak utánpótlása sehol sincs.

A Rábán Körmendnél még I. fokú a készültség, de a felső szakaszokon már mindenhol megindult az apadás.

A Mura Letenyénél hétfőn délelőtt hosszan tetőzött, Murakeresztúrnál pedig hétfőn éjfél tetőzött a folyó 402 cm-rel, az I. fokú készültség egyelőre még érvényben van. Jelenleg a folyó a torkolat térségében tetőzik. A mai napon a teljes szakaszon zavartalan apadás várható.

A Dráván is megindult egy árhullám, Drávaszabolcsnál holnapra várható a tetőzés az I. fokot megközelítő vízállással.

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. A kisebb árhullám kedd reggelre Kehidakustány térségébe érkezett. Zalaapátinál a folyó fokozatot nem ért el, tetőzés előtti, már jelentősebb vízszintemelkedésre nem kell számítani.

A Duna Nagybajcsnál tovább apad, a vízállás tegnap este az I. fokú készültség szintje alá csökkent. A kedd reggeli vízállás 421 cm volt. Hétfőn délután Komáromnál, este pedig Esztergomnál tetőzött a folyó 481, illetve 457 cm-rel. A folyó Budapesten kedden reggel 5 és 8 óra között tetőzött 529 cm-es vízállással, készültséget nem kellett elrendelni, a rakpartok nem kerülnek lezárásra.

A Lajta felső szakaszának vízjárása további zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változásra a következő napokban nem számítanak a vízügyi szakemberek. Mosonmagyaróvárnál a ma hajnali órákban 202 cm-es vízszinttel tetőzött a Lajta árhulláma, reggelre megindult az apadás. Az I. fokú készültség szintje alá előreláthatólag a szerdai napon csökkenhet a folyó vízszintje.

 

Az elmúlt 14 napban lehullott csapadék mennyisége:

viz20150526

A friss vízállás előrejelzéseket itt találják: https://www.eumet.hu/vizallas/

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 26.