Ónos eső a meteorológiai tél első napján

2014. december 1. Hírek , ,

ónosmti

MTI Fotó: Marjai János

Az előrejelzéseknek megfelelően, a meteorológiai tél első napján talán a legrosszabb arcát mutatta/mutatja a téli időjárás egyes helyeken. Ónos esőtől változott jégpályává Pest-, Nógrád- és Heves megye több útja, illetve a jég súlya alatt letörő ágak, sőt egész fák veszélyeztetik a közlekedőket, illetve a vezetékeket, parkoló autókat. A helyzet folyamatosan változik, a mentések folynak, az utakat sózzák. Ennek ellenére az éjszaka nagy részében további ónos esőre, jegesedésre, majd havazásra is kell számítani Nógrád, Heves, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, miközben Pest megyében várhatóan javul a helyzet a csapadék gyengülése és megszűnése következtében.

Pest megyében a mai napon lehullott nagy mennyiségű eső és ónos eső sokfelé ráfagyott a növényzetre, faágakra, a jég súlya alatt rengeteg fa kidőlt, a fő- és mellékutakra egyaránt vastag faágak zuhannak. Az erdősávok és fasorok mentén az esti és éjszakai órákban is fokozott a balesetveszély.

A Budai-hegységben, a Visegrádi-hegységben, Pilisben, a Gödöllői-dombság területén, és a Tápió-vidék térségéből számtalan helyről érkezett riasztás a Katasztrófavédelemhez, melyek szerint a zuhanó faágak a felső vezetékeket is leszakították, sokfelé villanyoszlopok rongálódtak meg. Néhol az áramszolgáltatás is szünetel, vagy akadozik. Gödöllő, Mogyoród, Kerepes, Kistarcsa, Gyömrő, Maglód, Isaszeg, Tóalmás, Mende, Monor, Gomba, Kóka, Bénye, Üllő, Pilis, Nagykáta, Tápiószentmárton, Szentmártonkáta, Tápióbicske, településeken, és az oda vezető összekötő utakon számos helyszínen dolgoznak a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. Az egységek folyamatosan vonulnak a káreseményekhez és számolják fel az akadályokat. A 4-es főúton Monorierdő közelében kora este a felüljáróra dőlt fa akadályozta a forgalmat. Nagykovácsiban kidőlt fák szakították le az elektromos vezetéket, emiatt a településen az áramszolgáltatás szünetel. Kérjük, hogy az esti és éjszaki órákban a kritikus körzetekbe senki ne induljon útnak.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszok vannak lezárva Pest megyében:

A Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek összekötő úton Pilisszentkereszt és a dobogókői elágazás, a 18 – 21 kilométer között, valamint a dobogókői bekötő úton a délelőtti óráktól teljes lezárás érvényes.

Az Isaszeg és Nagytarcsa közötti út a 18-21 kilométer között dél óta nem járható.

A Dunakeszi-Gödöllő közötti összekötő utat Mogyoródnál 13-15 kilométer között kellett lezárni. A Gödöllő-Hatvan összekötő úton Gödöllő-Valkó között is teljes lezárás van.

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre lehet számítani a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben – tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Azt írták: ilyen útszakaszok a Diósjenő-Kemence völgyi út, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is adódhatnak problémák.
Hozzátették: várhatóan éjszaka és reggel sem javul a helyzet, az sem kizárt, hogy rosszabbra fordul. Gyalogosan és járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő – hívták fel a figyelmet.
Ezért arra kérik az erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül addig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fordul.
Kritikus a helyzet a Mátra útjain is az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt.

A közlemény szerint az esti és éjszakai órákban is fokozott a balesetveszély a Mátra útjain, ezért azt kérik, hogy ne induljanak útnak az emberek.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében, a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták, és nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem.

Galyatetőn egy trafóház környezetében keletkezett tűz, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók oltották el.

 

Forrás: MTI