Rekord enyhe február 2. és 3.

2020. február 2. Hírek , ,

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján 2020. február 2-án megdőlt a napi legmagasabb maximum hőmérséklet és a napi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is, majd február 3-a hajnalán is rekord enyhe idővel indult a nap.

forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ezúttal nem kellett sokat várni a rekord döntésekre, hiszen épp egy évvel ezelőtt hasonlóan enyhe idővel indult a február.

Akkor Kisbárapátiban 8,9 fokot mértek hajnalban, míg idén Szekszárd-Palánk állomáson csak 9,4 fokig hűlt a levegő. Ezzel megdőlt a napi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja.

A rekord enyhe hajnalt szokatlanul enyhe nappali időszak követte. A 2019-ben Főnyeden  mért 18,1 fokkal igen szoros volt a “verseny”, de végül Drávaszabolcson egy tizeddel meghaladta a rekord értéket a legmagasabb maximum hőmérséklet, így az új rekord 18,2 fok lett.

Az enyhe napot újabb enyhe éjszaka követte. Mind az országos, mind a budapesti legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord megdőlt 2020.02.03. hajnalán. Pécs Egyetemen csupán 10,6 fokig csökkent a levegő hőmérséklete (eddigi rekord 2017, Kaposvár, 9,6 fok).
Budapest Pestszentlőrincen eközben 9,2 fokot mértek (eddigi rekord 1944, Budapest Országút (Kitaibel Pál u. 3), 8,6 fok)

forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérési adatbázisa a XX. század első feléig visszamenőleg tartalmaz mérési adatokat.)